Znów uniwersał :) kleń-jaź-okoń ?

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Znów uniwersał :) kleń-jaź-okoń ?

Postautor: FishHunteR dodano: pn cze 04, 2007 20:58

Witam Panie Irku!
Na wstępie chcę powiedzieć że ze szczupakowego Talona, który odebrałem 28 kwietnia jestem zadowolony. Szczupaki narazie wspólpracuja średnio, ale już wiem że kij spełni moje oczekiwania. Z biegiem sezonu napiszecoś wiecej :)

Wracając do tematu. Potrzebuję takiego kija, którym będę mógł poławiać:
- okonie w jeziorach, starorzeczach i zastoiskach rzecznych,
- klenie w rzece Świder i podobnych srednich i małych rzeczkach,
- klenie i jazie w Wiśle, Narwi, Bugu (będę raczej unikał silnego nurtu)
Przynęty jakie będę chciał stosować to:
- obrotówki nr. 0-2
- wahadłówki nr. 0
- woblerki do 3 cm ( wyjątkowo odrobinę większe)
- gumki 3 do 5cm
Długośc kijka raczej w granicach +/- 2,70 :) Zyłka i plecionka. Nie bardzo się znam na lekkim spinningu,więc nie bardzo wiem czego potrzebuję i chcę :oops: Prosze Pana oraz innych Userów o wszelkie rady i sugestie!
pozdrawiam
Olgierd Pęcikiewicz
FishHunteR

Postautor: pablom dodano: pn cze 04, 2007 21:24

Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem IST1142F Batsona, ma on długość 2,9m i cw do 10g. jako że jest to kijek testowy, to staram się go sprawdzić pod każdym możliwym kątem (oczywiście na sumy się z nim nie wybieram :D ), lecz rybki opisane przez Ciebie bardzo dobrze z nim współpracują. Okonie łowiłem za pomocą troka i opadu, używałem gum i obrotówek. Klenie i jazie, zarówno te ze Świdra jak i Wisełki, też bezproblemowo obsługuje. Można nawet ciut większe przynęty zastosować niż wymieniłeś. Jako ciekawostkę dodam że pomorskie pstrągi też go pokochały :lol: . Warto dołożyć rękojeść rezonansową, uczucie na tym patyku niesamowite. Ogólnie kijek o jakim marzyłem do połowu jazio - kleni, pięknie się ładuje, bez problemu posyła wabiki na spore odległości i (odpukać w niemalowane :lol: :lol: :lol: ) puki co nawet jednego spadu rybki nie miałem.

Pozdrawiam Paweł
pablom

Postautor: FishHunteR dodano: wt cze 05, 2007 13:55

A czy była by możliwość zobaczenia i wzięcia do ręki tego kijka? :) W razie czego bez problemu do Sulejowka podjadę :)
FishHunteR

Postautor: pablom dodano: wt cze 05, 2007 21:00

to mój numer telefonu 783-611-616
pablom

Postautor: Bartosz Penzo dodano: wt cze 05, 2007 21:01

Witam
Ja również zdecydowałem się na złożenie wędki pod kątem okoni, kleni, jazi ze szczególnym uwzględnieniem Świdra ale również nie rezygnując z delikatnego łowienia z łódki . Mój wybór padł na IP 840 + rezonans i takie inne :) . Wkrótce będe składał zamówienie. W przyszłości można się spotkać nad Świdrem i zrobić porównanie blanków :wink:
Bartosz Penzo

Postautor: pablom dodano: wt cze 05, 2007 21:11

jestem za, będzie to ciekawe porównanie, i z pewnością korzystne dla wszystkich
pablom

Postautor: FishHunteR dodano: śr cze 06, 2007 13:11

IST1081F RX7 2 2,75 2-10 4-8 Mod/F U/Light
IST1142F RX7 2 2,90 4-10 4-10 Mod/F Light

Zastanawiam się jaka jest różnica tych dwóch blanków. Czy ich "praca" różni się jakoś zasadniczo? Własciwie z opisu to parametry mają podobne tyle że ten pierwszy to U/Light, wiec troszke delikatniejszy. Ale czy napewno tylko troszkę? :P Czy nie będzie na moje potrzeby jednak za delikatny? Przyznam że dlugośc 2,75 była by dla mnie optymalna :)
FishHunteR

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: ndz cze 10, 2007 14:27

Witam,
Obydwa blanki oczywiście różnią się od siebie. 1142 jest mocniejszy o 2 lb i ma wyższy dolny cw. Jest więc szybszy i sztywniejszy od 1081. Powracając do pierwszego postu, jeżeli jest potrzebny light w długości 2,75m, to IST1081F do podanych przynęt wystarczy. Najlepiej podjechać do pracowni. Na miejscu są wszystkie blanki. Łatwiej wybrać. Zapraszam.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: pablom dodano: pn cze 11, 2007 11:00

Witam
Niestety ostatnio dość często zdaża mi się pomylić numer telefonu, tak było i w tym wypadku. Przepraszam wszyskich których wprowadziłem w błąd, mój POPRAWNY numer to 783-616-611
pablom

Postautor: FishHunteR dodano: pn cze 11, 2007 16:32

Jak tylko będę w poblizu odwiedzę Pana w pracowni, coś moze wybiore i ewentualnie dokonamy wstępnej kalkulacji

pozdrawiam
FishHunteR

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn cze 11, 2007 18:53

Serdecznie zapraszam.
Do zobaczenia,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: FishHunteR dodano: czw cze 28, 2007 09:35

Panie Irku, czy w sobote będzie Pan w pracowni? Moze w końcu uda mi się podjechać....
FishHunteR

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw cze 28, 2007 16:54

Witam,
Mnie nie będzie, ale pracownia jest otwarta od 10.oo do 14.oo.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska