Uniwersał

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Uniwersał

Postautor: Paweł Jakubowski dodano: ndz lut 11, 2007 19:47

Witam.
Właśnie nosiłem się z zamiarek kupna nowego kijka i tak sobie pomyślałem że może już czas zmontowac coś dokładnie pod siebie.
A więc tak-długość ok.2,9-3,05 m
ciężar wyżutowy tak ok.30-35 g
Co do akcji to nie lubię kijów szczytowych, wolę jak pracuje tak ze 2/3 blanku, choć klusek też nie lubię.
Więc może jakiś kompromis.
Co do pozostałych komponentów to zdaję się na Pana, ja mam tylko dwie sugestie
- "ciche" zakończenie dolnika
- czarny uchwyt kołowrotka
Co do kosztów to chciałbym :lol: zmieścić się w granicach 600-700 zł.
Pozdrawiam i czekam na propozycję.
Paweł Jakubowski

Postautor: Piotr dodano: ndz lut 11, 2007 20:59

Witaj
Mam Batsona IST1143F zbrojonego właśnie na alconite. Mógłbym go właśnie określić jako wędzisko uniwersalne. Obsługuje blaszki obrotowe 1-4 wobki ok 7 cm, gumy spokojnie i komfortowo do 15 gram. Wyczujesz puknięcie okonka i zamortyzuje walnięcie rapy na przelewie, tak że kołowrotek nie odda nic z hamulca.
Jestem ciekaw pracy jego odpowiednika tylko z RX8? Panie Irku proszę o kilka zdań na jego temat.
Pzdr
Piotr

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lut 12, 2007 18:52

Witam,
@Paweł Jakubowski, proszę o podanie większej ilości informacji, ciężar, wielkość i rodzaj przynęt, wytrzymałość linki, rodzaj łowiska.
@Piotr, XST1143F jest blankiem lżejszym i szybszym od IST1143F. Bardzo udana konstrukcja, kolor grafitowy metalic.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Paweł Jakubowski dodano: wt lut 13, 2007 08:36

A więc od początku.
Chciałbym aby kijek obsługiwał woblery do 7 cm i gumy do 20g masy całkowitej (guma+ołów)
Innych przynęt używam raczej sporadycznie.
Plecionka średnicy 0,18-0,20 Power-Pro
Co do łowisk to są to głównie Wieprz i Wisłą, a okazjonalnie jakies bajorko ze stojącą wodą.
Co do tej akcji 2/3 to wynika to z tego że przy uzyciu plecionki mam problem z wycholowaniem dynamicznie walczącej ryby.
Na wieprzu przy szczytowym kiju i plecionce szczupaki mają jakąś dziwną tendencję do wyskoków nad wodę. Ładnie wygląda taka świeca niestety bardzo często właśnie wtedy ryby spinają się.
Dlatego właśnie szukam takiego "bezpiecznego" kija o głębokiej amortyzacji, ale nie kluski.
Takiego kijka którym komfortowo będzie się łowiło 5cm woblerem, a jednocześnie w przypadku 5 kg sandała nie będę musiał "zajeżdżać" go przez godzinę.
Pozdrawiam
Paweł Jakubowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lut 13, 2007 19:06

Witam,
Myślę, że nie potrzebna jest wędka w cw do 30-35g. Po analizie korespondencji myślę, że idealnym rozwiązaniem będzie Talon 100MF2 z grafitu Explorer. . To mocny jak na 21g 15-sto funtowy blank. Nie zmieścimy się jednak w podanej cenie. Na Hardloyu wędka wyjdzie blisko 800 zł.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Paweł Jakubowski dodano: śr lut 14, 2007 08:15

Witam.
W takim razie mam jeszcze prośbę.
Niech mi Pan napiszę coś bliżej na temat tego blanku, i ewentualnie przybliżonej masy gotowego kija.
Co do przelotek to nie wiem, chyba przydało by się jednak coś trwalszego.
Powiedzmy że koszt całości niech będzie około 1100 zł
Ale generalnie jestem na tak więc niech mi Pan napiszę przybliżony czas realizacji i ewentualnie jakie komponenty by Pan zaproponował, to w przybliżeniu będę miał pogląd na wygląd tego kijka.
A i czy istnieje możliwość podpisania blanku moim imieniem i nazwiskiem.
Pozdrawiam
Paweł Jakubowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lut 14, 2007 18:21

Witam,

Proponuję uzbrojenie w Alconite, wędka będzie szybsza. Proponuję korek kl A, uchwyt DPS, gałka EWCB21.0. Spokojnie mieścimy się w podanej cenie.Wagi gotowej wędki nie znam. Czas realizacji 5-6 tygodni. Dodatkowe napisy są bezpłatne.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Paweł Jakubowski dodano: czw lut 15, 2007 08:22

Witam.
Prześlę Panu mailem (żeby nie zasmiecać forum) szczegóły dotyczące wyglądu wędki.
Zamówienie może Pan uważać za złożone.

Pozdrawiam
Paweł Jakubowski

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska