Zapytanie

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Zapytanie

Postautor: Tomasz Tarłowski dodano: pn sie 28, 2006 22:46

Witam Panie Irku.
Mam pytanie, widziałem kiedyś u Pana w pracowni lekki blank IP uzbrojony pod casting, był robiony ponoć dla kogoś w Gdańsku, co to był za blank? Czy to był IP843, czy lżejszy?
pozdrawiam
Tomasz Tarłowski

Czy oferta Batsona będzie większa i co z Shikari?
Tomasz Tarłowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt sie 29, 2006 17:38

Witam,
Nie pamiętam jaki to był blank, chyba 842. Nowe Batsony już zamówiłem. Będą za ok. 3-4 tygodnie. Po Batsonie będzie Talon z nową serią Explorer. Shikari przewiduję na początku roku, zaraz po uruchomieniu montażu japońskich rękojeści rezonansowych.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: m i f e k dodano: czw wrz 07, 2006 19:36

ymmmmmmm, brzmi ciekawie. Irku możesz wrzucić nieco więcej informacji na temat tych rezonansow. Na jakiej bazie, jakie koszta, może jakieś foto???? Z góry dzieki :)
m i f e k

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw wrz 07, 2006 20:44

Witaj,
Rękojeści będą budowane na bazie wysokich grafitów w tym również woven. Technologia identyczna jak u Japończyków, czyli połączenie różnych materiałów w jednej rękojeści. Jestem na etapie importu wszystkich potrzebnych komponentów i to jeszcze potrwa około 2-3 miesiące. Praktycznie wszystko oprócz uchwytów do kołowrotka będzie nowe i wymaga uruchomienia nowej produkcji. Myślę, że pod koniec listopada będą pierwsze sztuki. W tej chwili mam zaprojektowane ok. 50 wzorów. Co do ceny myślę, że koszt tych rękojeści będzie większy od tradycyjnych(w zależności od użytych materiałów)tylko o ok. 30-50%.
Pozdrawiam,
Irek
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: m i f e k dodano: czw wrz 07, 2006 20:52

Irku, zatem jeszcze jedno pytanie:

czy te rekojeści będa robione na konkretnym modelu/ egzemplarzu blanku czy jest moze jakas szansa na wlasny montaż takiego "ustrojstwa" ;)
Mam tu na myśli głównie domorosłych rodbuilderow. Czy bedzie mozliwosc zlozenia czegos takiego we wlasnym zakresie n apodstawie jakis tam komponentow czy raczej ze wzgledu na jakies tam spasowywanie elementow tylko u Ciebie na pracowni???
m i f e k

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt wrz 08, 2006 18:34

Witaj,
Budowa samej rękojeści będzie wymagała oprzyrządowania, dlatego musi być wykonywana w pracowni. Jak się zapewne orientujesz, rękojeści tego typu buduje się na grafitowych rurach. Tak więc, montaż gotowej rękojeści rezonansowej na blanku jest bardzo prosty i każdy może wykonać to we własnym zakresie. Dodatkowym atutem jest to, że każdy po konsultacji za mną i po poznaniu materiałów używanych do budowy, może sam zaprojektować taką rękojeść.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: m i f e k dodano: pt wrz 08, 2006 19:06

Czyli jesli dobrze kumam, możliwym będzie zdalne wykonanie rekojeści do samodzielnego osadzenia na podstawie danych do CIebie przeslanych, bez wysyłania blanku... ??? :P
m i f e k

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt wrz 08, 2006 19:46

Dokładnie tak. Potrzebna mi będzie jedynie średnica dolnika, aby dobrać rurę bazową.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: m i f e k dodano: pt wrz 08, 2006 20:10

WOW. Juz się nei moge doczekać pierwszyhc konstrukcji - i tu znowu pojawia się problem z moją nieobecnością w Wiosce Zwanej 100licą :)

Może w końcu się tam wybiorę :)

Dzięki Irku za wyjaśnienia
m i f e k

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska