Z multikiem na środkową Wisłę

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Z multikiem na środkową Wisłę

Postautor: Marcin Baranowski dodano: wt maja 23, 2006 14:29

Witam wszystkich wędkarzy!
Panie Ireneuszu!
Mam pytanie podobne do pytania p. Folgowskiego z postu :spinn na wisłę",
tyle, że ja szukam blanku do uzbrojenia pod multiplikator.
Wędka na: sandacza, szczupaka, dająca szansę na wygranie pojedynku z sumem.
Z przynęt preferuję raczej cięższy arsenał: wachadłówki ok. 30-40g, podobme gumy i głęboko chodzące woblery.
Linka ok. 8-10kg
Czy kij do castingu musi być jednoczęściowy?
I krótki (7')
A może spróbować dwuskładu ok 2,5m (choćby na opaski)?
Proszę o komentarze użytkowników castingów w rzekach.

P.S: To mój pierwszy post na tym forum:)
Z wędkarsim pozdrowieniem "Wodom Cześć!"
Marcin Baranowski

Postautor: Sławomir Baj dodano: wt maja 23, 2006 22:27

Witam.
Przyłączam się do pytania Kolegi Marcina- jaką długość powinien posiadać kij castingowy do łowienia w dużej rzece i na duże przynęty, oraz jakie powienien mieć ugięcie przy wyrzucie przynęty- szczytowe czy też może powinien pracować głębiej w kierunku rękojeści?
(Łowiłem dziś właśnie w Bugu krótkim 1,8 m kijkiem castingowym i tak się zastanawiałem- co by było gdyby kijek był dłuższy o np. metr, jakby to wplynęło np na odleglość rzutu z multiplikatora)
Pozdrawiam
Sławek Baj
Sławomir Baj

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr maja 24, 2006 18:49

Witam,
Nigdy nie miałem zamówienia na wędkę castingową powyżej 7'. Widziałem kilkadziesiąt wędzisk fabrycznych (klasowych) zrobionych pod multiplikator w długościach nawet 3,20m. Większość z nich była paraboliczna i miała głębokie ugięcie, ale widziałem również szybkie, szczytowe np. Hot Shot. Z pewnością wybór długiej wędki castingowej to upodobanie wędkarza, warunki połowu i odpowiedni dobór wędki do kołowrotka.
Pozdrawiam
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Baranowski dodano: pt maja 26, 2006 14:50

Panie Ireneuszu!
Idąc dalej w rozważaniach o dłuższym kiju castingowym mam pytanie:
Czy blank SH 1026-2 nadawałby się?(przyznam że podobają mi się parametry i cena)
A może inny Batson byłby lepszy?
A może to w ogóle zły pomysł?
Pozdrawiam
Marcin Baranowski
Marcin Baranowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt maja 26, 2006 18:02

Witam,
Myślę, że ten blank spełni oczekiwania. Przy uzbrojeniu pod multiplikator powinien się dobrze ładować i jest na tyle szybki, aby spokojnie zaciąć sandacza. Powinien dobrze pracować już pod 20-sto gramową przynętą.
Pozdrawiam
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Baranowski dodano: pt maja 26, 2006 20:02

Dziękuję Panu za odpowiedź.
Mam nadzieję, że wątek rozwiną inni użytkownicy.
Chciałbym się dowiedzieć co sądzą inni wielkorzeczni wędkarze...
Pozdrawiam
Marcin
Marcin Baranowski

Postautor: m i f e k dodano: wt cze 20, 2006 20:10

Jestem właśnie w trakcie zbrojenie blanku WILD RIVER (st. croix) 8'6" do 3/4 oz. Jak tylko skoncze i przetestuje to postaram się wrzucić jakie sa odczucia :D
m i f e k

Postautor: Sławek Oppeln Bronikowski dodano: śr cze 21, 2006 07:42

Casting i spinning z jednej miski jedzą. Nie ma schematu ,ani dogmatu który regulowałby długość kija castingowego. Jedynym kryterium może być własna potrzeba ,albo umiejętność użycia sprzętu,dopasowania tegoż..Do miejsca, metody, przynęty..
Na naszej krajowej łączce, casting jest stosunkowo młodym" odkryciem".Pewnie stąd bierze się pewna dezorientacja co do kanonów,lub potencjalnego wzorca.
Z łatwo dostępnych/ prócz BE/ jest produkowany od lat St.Croix Wild River 10'6" do 3/4.Szybki parabol,przyjemny w użyciu,bardzo trwały..
Do dużej i małej rolki..
Żyłką 0,2 i boleniówką, z niskiego profila śmigaliśmy po 80-90m.
Śmiałości życzę.

Sławek Oppeln Bronikowski

Postautor: m i f e k dodano: sob cze 24, 2006 09:33

Sam nie widzę przeciwwskazań ku temu by przy castingu stosować WYŁĄCZNIE wędki krótkie. Jeśli ktoś chce łowić krótka wędką - co niewątpliwie jest bardzo wygodne (małą masa wędki, łatwe wyważenie, łatwe manewrowanie) to nie widze przeszkód by miał tego nie robic. Jeśli któs woli wędki długie (prowadzenie przynęty wzdłuż ryyny czy burty brzegowej) to tez nic nie stoi na przeszkodzie... Każdemu co lubi. :twisted: W końcu casting to coś jak spinning tylo przy użyciu nieco inaczej konstruowanej wędki oraz młynka ze szpulą ruchomą... Ale to moja definicja :D

A tak z czystej ciekawości możesz @Sławku Powiedzieć z jakiej to niskoprofilowej maszyny tak łądnie miotaliście??? - czysta ciekawość....
m i f e k

Postautor: Sławek Oppeln Bronikowski dodano: sob cze 24, 2006 13:18

Pro Max-em 2.Boleniówka mosiężna zalana plumbum ok. 20 gram.
Casting to bardzo pojemne pojęcie,zarówno metodologicznie jak i sprzętowo.Bogactwo wyboru,brak dogmatów,wiele możliwości..
Długie kije są w castingu od dawna.Jakąś dekadę wcześniej uzytkowałem nawet ABU Borona 12'.To dopiero była potęga! Do 60 g.Wymieniłem go póżniej na spinningowego bliżniaka,tyle że stopę krótszego.Bardzo podobał mi się też Certified Pro Lamiglasa.Był zbrojony bez cyngla,i do tego w sposób umożliwiający łowienie snującym kołowrotkiem.Jakoś nie doszło do transakcji.Do dziś łowię starym abowskim Black Max-em 10', około uncjowym. I na Drwęcy bocznym pod nawis wrzucę..Paweł Nadrowski z Torunia łowi na niej w/w Boronem.
Wielu ludzi,wiele sposobów..

A najwspanialsza jest nieobecność wklejanki !

Postautor: Marcin Baranowski dodano: ndz wrz 10, 2006 20:12

Witam!
Panie Ireneuszu! Chciałbym podziękować za wspaniałe uzbrojoną wędkę!
Wędka na blanku Batson SH 1026-2 uzbrojona pod casting okazała się znakomitym wyborem. Ma znakomite własności rzutowe i czułość. Jestem z niej bardzo zadowolony. Raz jeszcze dziękuję...

Tak się tym rozochociłem, że naszła mnie chęć na następny casting. Tym razem lżejszy.
Mam następujące założenia:
długość 2,5-2,7m
górny c.w. 14 - 21g
Co Pan może zaproponować?[/list]
Marcin Baranowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn wrz 11, 2006 16:08

Witam,
Cieszę się, że wędka jest odpowiednia.
Stosownie do Pana potrzeb proponuję Batsona IST1024F. Jeżeli potrzebny będzie mocniejszy blank proponuję Talona 8'6"MF2 z VI+. Jeżeli za drogi, za chwilę będzie dostępny Talon 8'6"MF2 z grafitu Explorer w cenie 380,00.- Tym razem sugeruję montaż na przelotkach Alconite.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Baranowski dodano: śr wrz 13, 2006 17:58

Panie Irku!
Pozostanę wierny Batsonowi...
Pytania dodatkowe:
Jaki byłby orientacyjny koszt przelotek Alconite?
Czy wszystkie byłyby dwustopkowe?
Czy są/będą dostępne uchwyty TCS Fuji o mniejszej średnicy niż 18mm?
A może jakieś uchwyty blank exposed?
Reszta rękojeści, tak jak w poprzedniej wędce wg mojego projektu...
Marcin Baranowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr wrz 13, 2006 18:34

Witam,
Koszt Alconite to ok. 150 zł. Na szczycie będzie kilka jednostopkowych, ponieważ nie ma sensu obciążać zbytnio 12-sto funtowego blanku. Uchwyty exposed są dostępne w rozmiarze 16 z forecast.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska