Kij do trollingu

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kij do trollingu

Postautor: Darek52 dodano: czw kwie 14, 2005 07:33

Szukam wedki do trollingu, najchętniej 2,60 do 2,70m. Akcja M, moc H, do linki 40-50 funtów. Przynęty do 100 gram. Zbrojenie pod multiplikator.
Co FC może polecić i za ile?
Darek52

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw kwie 14, 2005 18:25

Mogę zaproponować trzy modele Talona. Blanki są robione wyłącznie na moje zamówienie i sprzedawane tylko w Polsce. Są to dwa modele 2,4m do 180 i 240g oraz model 2,70m do 180g. Niestety, nie mam aktualnie tych blanków. Wszystkie zostały zmontowane na sumową wyprawę na Pad. Właśnie dzisiaj pojechali. Mam gdzieś jeden 2,70m ale dolnik i szczytówka różnią się odcieniem. Jeżeli możesz, poczekaj do przyjazdu ekipy z Włoch. Kije z pewnością przejdą chrzest bojowy. Ceny blanków zobacz na stronie www. Wszystkie te 3 modele zostały skonstruowane jak blanki typu Hot Shot, a więc do trolingu jak najbardziej się nadają. Na kiedy potrzebujesz ten kij?
Pozdrawiam.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Trollingówka

Postautor: Darek52 dodano: pt kwie 15, 2005 07:11

Irku!
Chyba się nie zrozumieliśmy! Ja nie szukam kijka na Pad, czy Zatokę Botnicką. Potrzebuję czegoś rozsądnego do trollingu na Zalewie Zegrzyskim na przykład. Trolling za szczupakiem, sandaczem, boleniem, sumem. Kij wręcz szklany, ale ładnie uzbrojony. Może coś z Batsona?
Talona używam do spiningu, jestem nim zachwycony - ale nie szukam następnego wędziska z najwyższej półki...
Darek
Darek52

Postautor: Paweł Wypiórkiewicz dodano: pt kwie 15, 2005 10:08

Ugly Stika kup - na suma, szczupaka, sandacza, okonia, bolenia na troling to tylko ten...albo talon hot shot 2,6m do 110g, ale ten troche na duzego suma za slaby... :)
Gumo
Paweł Wypiórkiewicz

Postautor: asknet dodano: pt kwie 15, 2005 16:42

Popieram Ugly naprawde fajne kije jeśli nie szukasz wędki z wyższej pólki :-)
asknet

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt kwie 15, 2005 18:59

Darku, jeżeli szukasz kija na Zalew, to dlaczego podajesz moc linki 40-50 lb?
Jeżeli to ma być troling, polecam Batsona HS1025F. Na tym blanku można budować zarówno kije spinningowe jak i trolingowe. Ponieważ operowanie kijami przy tych metodach jest różne, jeden blank jest również różnie opisywany. Jeżeli będzie to spinning, to cw. 10-60g. Jeżeli będzie to troling cw. nawet do 170g. Blank ma w miarę delikatną szczytówkę i bardzo mocny, sztywny jak pień, 30-sto funtowy dolnik. Przy trolingu takie walory dają doskonały efekt natychmiastowego wybierania zwisu linki, występującego podczas ciągnięcia przynęty. Gdy ręka wędkarza po braniu, dociera do wędki mocowanej w uchwycie, następuje zacięcie. W tym momencie dzięki akcji tego kija, luz linki jest minimalny, co daje możliwość zacięcia pełną mocą wędki. Cena blanku z RX7 - 340.- Do tego trzeba doliczyć komponenty i robociznę. W najtańszej wersji będzie to ok. 300-350 zł.
Pozdrawiam.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Ugly Stik

Postautor: Darek52 dodano: pn kwie 18, 2005 09:12

Paweł, Asknet,
O Ugly Stikach słyszałem duuużo dobrego... Ale czy są wersje zbrojone pod multiplikator? Jeśli tak - to jaki to model?
Darek
Darek52

Postautor: Paweł Wypiórkiewicz dodano: pn kwie 18, 2005 09:55

Mysle, ze Irek mi to wybaczy... :wink:
Zaznaczam,. ze to bedzie kij tylko i wylacznie do trolingu z uwagi na jego budowe (bardzo dlugi uchwyt piankowy). Ma po prostu potwornie mocny dolny sklad i elestyczna szczytowke, ktora umozliwi lowienie gdzies minimum woblerem typu salmo perch sdr z minimalna moca linki gdzies 20LBS, cieniej po prostu bedzie trudno nie pozrywac... :D
Bedzie tez dosc ciezki (kompozyt szkla z weglem)

Kijek, o ktorym mysle a nawet go sobie nabylem w obu wersjach (multi i stala) to Ugly Stik Tiger 2,1m 10-50LBS, ciezar wyrzutu podaja lub nie i wynosi od 1/2 - 6oz. Jest akcji tzw. live bait czyli szczytowka bardzo elastyczna jak na ta potworna moc.
Polecalbym szczegolnie tym, ktorzy lubia nie bac sie, ze kij zawsze "odpali"- w jednej z wersji kij ten jest zbrojony w stalowe przelotki.
Mozna tez spotkac wersje black Tiger- to jest to samo tylko inny design (w tym przelotki Fuji).Oba kije(cast i spinn) sa tez dostepne w 2 lub 1 czesci.

Gumo
Paweł Wypiórkiewicz

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn kwie 18, 2005 16:23

Tu nie ma nic do wybaczenia. Ugly Stik to wędka klasowa, a więc jak najbardziej pasuje do tego forum.
Pozdrawiam.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Darek52 dodano: wt kwie 19, 2005 07:19

Irku!
A co mógłbyś z oferty Batsona zaproponować w cenie do 400 zł? Co mogło by być dobrym rozwiązaniem do trollingu na Zalewie? Może być szklak, byle uzbrojenie było cast...
Darek
Darek52

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt kwie 19, 2005 18:09

Jutro odbieram z cła dostawę Batsona. Zapraszam w czwartek do pracowni. Przy dostawie jest zawsze pełna katalogowa oferta. Z pewnością coś dobierzesz. Jeżeli szklak, zmieścisz się w cenie.
Pozdrawiam.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Szul dodano: pt cze 26, 2009 22:56

Panie Irku,

Podłączę się pod ten wątek - szukam kija do ciężkiego szczupakowego trollingu - gumy + obciążenie łącznie do 100g, woblery typu Salmo Whitefish 18, Salmo Perch 14 SDR, Rapala Magnum 18, Rapala Countdown Super Shad Rap - czyli circa do 80g.

Kij powinien mieć długość ok. 270cm - pod stałą szpulę. Z różnych wątków podobnych do tego wyszukałem Batsona HS1025F (260cm) lub Batsona 25lb do 110g (ale o długości "tylko" 240cm).

Czy mógłby mi pan pomóc dokonać wyboru - albo z ww. blanków albo z innych. Chciałbym się zamknąć w max. 600 zł (co przemawia chyba za tym Batsonem -110g...).

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Marcin
Marcin Szul

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob cze 27, 2009 10:14

Witam,
Muszę przyznać, że nie miałem zamówienia na tak długą wędkę do trolingu tak dużymi i "oporowymi" przynętami. Uważam, że jest to bardzo niewygodne. Jeżeli już, to z oferty Batsona trzeba wziąć pod uwagę HS1025F i ISA1027F. Proszę przyjechać do pracowni, z pewnością coś znajdziemy, jednak nie ma szans na cenę do 600 zł.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Szul dodano: ndz lip 12, 2009 09:27

Dziękuję panie Irku za odpowiedź. Czym różni się ISA1027F w swojej charakterystyce od HotShota 1025F? Czy ma pan obecnie oba blanki do obejrzenia w swojej pracowni?

Czy jeśli chodzi o wagę przynęt, to oba te kijki dadzą radę wyrzucić przynętę 70-80g do trolla, czy mówimy już w tych przypadkach o wypuszczaniu ich za łódkę? Parę postów powyżej w tym wątku, odpisał Pan autorowi tego wątku, że HS1025F w trollingu da radę nawet przynętom do 170g, więc jestem dobrej myśli :wink:. Ponadto taki kijek mógłby mieć u mnie inne zastosowania np. do ciężkiego opadu na rzece (sandacz, szczupak), ciężkiego szczupakowego łowienia na wodach stojących (gumy, większe woblery typu Warrior Crank, Fatso 10, Skinner 15) oraz ewentualnie na suma - innymi słowy, taki "ciężki uniwersał". Co Pan myśli o takich zastosowaniach?

Rozumiem, że cenowo, jeśli do ceny blanku (495 PLN), dodam koszt uzbrojenia (pewnie w najtańszej wersji ok. 400 zł), to summa summarum powinienem zamknąć się w ok. 900 zł?

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin Szul

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lip 13, 2009 10:31

Witam,

Blanki są dostępne. Najlepiej porównać je w pracowni. Z 1027 70-80 gram da się rzucić, z 1025 raczej należy wypuszczać.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Następna

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska