sandaczówka

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw gru 08, 2011 15:12

OK. Typowy kołowrotek pod tę wędkę.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Kwiatkowski dodano: śr sty 18, 2012 20:22

Kijek dojechał do mnie w poniedziałek. Po otwarciu paczki musiałem usiąść z wrażenia, zebrać żuchwę z podłogi i dopiero zacząłem szczegółowe oglądanie patyka.
Po kilku chwilach stwierdziłem, że nie ma się do czego przyczepić :twisted: szkoda bo lubie pomarudzić :twisted:.
Na sucho kilka machnięć, dokręciłem kołowrotek Daiwę 2500 nie jak wcześniej planowałem 3000 i stwierdziłem , że to jest to.

Dzisiaj miałem wolne więc postanowiłem pojechać i przetestować kijaszka.
Pierwsze wrażenia pozytywne, bardzo dobrze czuć dno i każde zmiany w nim. Kilka skubnięć i w efekcie dwa oderwane ogonki w gumkach. Troszkę trzeba zwolnic aż tu nagle potężne łupnięcie i efekt poniżej na zdjęciu.

Obrazek

53 cm zanderka. Wymiar nie powala na kolana ale łupnięcie było tak potworne, że aż poczułem mocno w łokciu. Podczas holu wędka pięknie pracuje i amortyzuje zrywy ryby. Miałem jeszcze jedno szczypnięcie po zacięciu chwilkę rybka była na kiju i zeszła.

Jak na pierwsze łowienie nowym wędzidłem jestem strasznie zadowolony a jakość wykonania i dobór komponentów na najwyższym poziomie
Marcin Kwiatkowski

Postautor: Sławomir Klajnszmit dodano: śr sty 18, 2012 20:53

Do P. Kwiatkowskiego:
- kijek musi być doprawdy piękny - rozumiem, że na Odrze nie obowiązuje okres ochronny na sandacza?

Pozdrawiam,
Sławomir Klajnszmit
Sławomir Klajnszmit

Postautor: Marcin Kwiatkowski dodano: czw sty 19, 2012 10:46

I tutaj na forum także muszę wyjaśniać gdzie łowiłem. Czy kolega zadający uszczypliwe pytanie zadał sobie troszkę trudu by dowiedzieć się na jakich wodach można w Szczecinie łowić :?: W Szczecinie obowiązuje okres ochronny na sandacza tylko każdy obwód ma inny. Przypominam, że wędkowanie w Polsce nie kończy się na DURNYM PZW.

Dla ułatwienia http://www.rspregalica.pl/ (bo możesz sam nie znaleźć nie wiem może z lenistwa a może z Twojej ułomności) przejrzyj stronę i okresy ochronne a także obwody odry jakie obejmuje dane zezwolenie a później próbuj błyszczeć na forum.
Marcin Kwiatkowski

Postautor: Tomek Kan dodano: sob lut 04, 2012 20:18

Sławku też kiedyś objechałem gości na forum że łowią sandacze w styczniu ale na wodach morskich jest inny wymiar i okres ochronny tak że kolega Marcin ma racje. Co do kijka fajny i skuteczny jak widać, mi Hubert doradził blank coś w innej bajce na inne ryby ale efekt - na kutrze ostatnie 3 wypady mam zawsze nr 1 lub 2 miejsce (drugie bo za późno wyczaiłem brania i zacząłem łowić od ok 10). Ale nadrabiałem - koledzy 1 ja 2 lub 3 w tym samym czasie.
Tomek Kan

Poprzednia

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska