IST1085f a XST1085f

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn sty 31, 2011 15:08

Witam,
1025 z 1085 są porównywalne, może 2,60m są nieco szybsze od 2,75m. Pomiędzy 1084 a 1085 jest oczywiście różnica. 1084 jest delikatniejszy co ma przełożenie również w realnym dolnym cw.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Piotr Szczypiński dodano: pn sty 31, 2011 17:32

Dziękuję i natrętnie pytam dalej, mimo, że skłaniam się w kierunku IST1025F.
Wcześniej wyraziłem się nieprecyzyjnie. Otóż wymarzyło mi się, że zabiorę na łowisko kij, którym rzucę małego jaziowego woblera, a w razie potrzeby będzie miał wystarczająco dużo mocy bym zatrzymał w nurcie i wyholował 4-5 kg szczupaka czy sporego bolenia.
Czy 1084F (1024) spełni to zadanie?
Prawdopodobnie moje marzenie jest utopią, ale zapytać musiałem.
Lubię wędrować niedużą rzeką nizinną i obławiać wszystkie ciekawe miejsca, niezależnie od gatunku. A z racji niemłodego wieku, nie mam już ochoty dźwigać 2 kije.
Od razu też zapytam, czy obecnie jest w FC kij wykonany na blanku R71025 lub 1085?
Dziękuję i pozdrawiam
Piotr Szczypiński
Piotr Szczypiński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lut 01, 2011 09:50

Witam,
Myślę, że bez wizyty w pracowni się nie obejdzie. Raczej nie ma kija którym komfortowo rzuca się jaziowym woblerem i jednocześnie holuje duże ryby z nurtu. Są aktualnie w pracowni gotowe wędki: XST1024, XST1025, XST1085, IST1024, IST1025. IST1085 jest tylko blank.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Michał Różycki dodano: wt lut 01, 2011 10:51

Pozwolę sobie trzy grosze z własnych doświadczeń i przemyśleń, w podobnym kierunku zmierzających.

Rok temu w celach uniwersalnych uzbroiłem sobie kij na blanku IST1084F (jeszcze Cascade). Grzech by było narzekać, całkiem nieźle łowiło się na niego okonie a i z zębatym sobie radził, ale mógłby być lżejszy.

Natomiast niedawno do tych samych zastosowań zrobiłem kij na Composite Developments XLS2102ML. Przyznam, że jeszcze go nie użyłem, ale mam wrażenie, że to będzie to. Trochę tańszą alternatywą był XST1024F. Też zacny wybór, ale XLS wydał mi sie zacniejszy :-).

Czasami 2,75 może byłby ciut lepszy, ale 2,60 wystarcza w większości miejsc i jest kapkę lżejszy.

Natomiast 1025, czy 1085 do jaziowych woblerów nijak, chyba że baaardzo na siłę.

Pozdrawiam,
Michał Różycki
Michał Różycki

Postautor: Piotr Szczypiński dodano: wt lut 01, 2011 18:39

Dziękuję Panom za cenne informacje. Przybliżają mnie do podjęcia decyzji, jednak myślę, że powinienem skorzystać z rady Pana Ireneusza i zawitać w FC.
Pozdrawiam
Piotr Szczypiński
Piotr Szczypiński

Postautor: Piotr Szczypiński dodano: ndz lut 13, 2011 11:32

Witam serdecznie.
Panie Ireneuszu, wiem, że powinienem odwiedzić pracownię, ale niestety brak czasu mi nie pozwala (prawdę mówiąc wolałbym załatwić sprawę na odległość), a ja wciąż główkuję i drążę temat uniwersału.
Bardzo proszę o parę słów porównania blanków:
1.Batson XST 1084F vs Talon ITM 90MF2. Jakby Pan krótko scharakteryzował różnice pod wzgl. "uniwersalności" :? (szybkość, czułość, ugięcie, możliwość stosowania mniejszych przynęt i cienkich żyłek itp.)
2. Czy można sądzić, że Batson XST 1143F będzie lepiej pracował w dolnym zakresie CW niż XST 1084? Czy jest bardziej ustępliwy w szczytówce?
Dziękuję i pozdrawiam
Piotr Sz
Piotr Szczypiński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lut 14, 2011 15:00

Witam,
Nie mam aktualnie MF2 z ITM więc nie mogę porównać. 1143 i 1084 praktycznie są takie same.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Mariusz Janisz dodano: wt lut 15, 2011 21:27

Witam.
Wrócę jeszcze do Pana propozycji blanków do "wiślanego" ciężkiego kija.
Czy mógłby mi Pan napisać nieco więcej o ISA1086f? Wyczytałem, że jest mocarny, mięsisty, nie boi się przeciążeń. A jak wygląda sprawa jego akcji? Jak zachowuje się przy wyrzucie ciężkiej przynęty i przy jej prowadzeniu? Czy nie będzie zbyt spowalniał akcji rippera na 30-35 gr główce? Przeczytałem też, że jest on proponowany do budowy wędzisk szczupakowych i trociowych, czy więc dobrze myślę, iż odpowiedni będzie także do poprowadzenia sporego deep runnera w silnym nurcie? Jak się ma jego charakter w stosunku do dwóch innych przez Pana proponowanych blanków?
Pozdrawiam
Maniek
Mariusz Janisz

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lut 16, 2011 11:05

Witam,
ISA1086F jest dokładnie taki, jak Pan przeczytał. Ugina się głęboko, równomiernie,jak to przystało do blanków serii Salmon. Proszę wytłumaczyć jak kij spowalnia akcję rippera. Co to jest spory deep runner?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Mariusz Janisz dodano: śr lut 16, 2011 19:22

Witam.
No jak zwykle za szybko myślałem, za wolno pisałem... :oops:
Jeśli chodzi o "deep runnera" to o woblery oczywiście chodzi. Czy 7-9 cm wobler w rzecznej rynnie nie będzie zbyt bardzo tego kija giął?
A o spowolnieniu akcji gumy to o sandaczowe, rzeczne podbicie kopyta mi chodzi. Z reguły podciągam gumę niemal samym kołowrotkiem lekko tylko unosząc kij. Czy gdybym jednak chciał nieco pomóc młynkowi i ciężką gumę nieco poderwać kijem to czy szczytówka tego wędziska nie będzie zbyt bardzo ulegliwa? Czy poderwanie niemal 40 gramowej gumy z dna nie będzie wymuszało bardzo zamaszystego ruchu kijem? Byłoby to bardzo męczące dla ręki i nadgarstka...
Pozdrawiam
Maniek
Mariusz Janisz

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw lut 17, 2011 10:13

Witam,
Wędka na tym blanku jest mocna, sprężysta. Podane przynęty nie stanowią żadnego problemu dla tej wędki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Poprzednia

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska