Znowu na pstrągi

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Postautor: Maciej Frąc dodano: pt gru 07, 2007 09:12

Wydaje mi się, że najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie po prostu zapoznanie się z tymi kijami na żywo. Patrzenie na liczby w tabelkach tak naprawdę niewiele nam powie. Dwa kije tej samej długości, c.w. zbudowane z tych samych materiałów różnych producentów czy też dwie podobne liczbowo serie jednego producenta mogą się bardzo różnić.
Maciej Frąc

Postautor: waldemar marczuk dodano: pt gru 07, 2007 15:15

Grzegorz Strehlau pisze:Dziękuje wszystkim za dobre rady.Muszę sobie przemyśleć temat i tak jak piszesz Maćku prawdopodobnie i zawęzić kryteria wyboru.
Szlachetne ryby wymagają szlachetnego sprzętu-dobrze powiedziane -no cóż chyba trzeba sie wziąć do roboty i usładać coś na boku :lol: /małżonka już śpi/.
A jeśli chodzi o blanki CD to którą serią powinienem się zaineresować ?

Jeśli nie czytałeś to proponuję mój krótki tekst na temat: CD Sunrise
Z założenia miał to być kijek, do Twoich celów bardzo zbliżony.

Teraz jednak wybrałbym wersję delikatniejszą, do 21g czyli BLSWM2112ML :wink:
No chyba, że rzeczywiście piećdziesiątaki byłyby na porządku dziennym :D .
waldemar marczuk

Postautor: Mariusz Maruszewski dodano: pt gru 07, 2007 19:29

Ponieważ przymierzam się do kija o gramaturze do 21g, proszę cię Waldku abyś powiedział dlaczego wybrałeś Sunrise . a nie odpowiednik wagowy Blue Rapid , no i czy ten kij jest lekki? - to ważne przy pstrągowaniu.
Mariusz Maruszewski

Postautor: waldemar marczuk dodano: sob gru 08, 2007 06:07

Mariusz.
Jeśli uwaznie przeczytałeś mój tekst, zawarty w odnośniku, były tam takie zdania, cyt:
"Długo wahałem się nad zamówieniem tej wędki. Nie ukrywam, że bardziej skłaniałem się, ku blankom Talona i Lamiglasa.
Po konsultacji z Panem Irkiem M. zdecydowałem się na ten blank.
Nie żałuję.
Wędka spełnia wszelkie założenia jakie miała spełniać mimo, że była przeznaczona na nieco inne wody."

Do Warszawy mam dośś nie po drodze, więc mój zakup, opierał się wyłącznie o konsultacje e'mailowo/telefoniczne, z Panem Irkiem.
Dodam tylko, że wybrałem kijek, w mocniejszej wersji ponieważ, w założeniach, miał obsługiwać również takie woblery, jak np. Salmo Executor 7 cm, czy Frisky 7 cm, w stosunkowo silnym nurcie.

Waga? Gdy pierwszy raz sięgnąłem po wędkę, wyjałem z opakowania, sprawiła wrażenie dość ciężkiej (w stanie złozonym w pokrowcu)
Po zamontowaniu kołowrotka, wielkosci Daiwy 3000, przestałem na to zwracać uwagę.
Nie ważyłem i nie mam bladego pojęcia ile może ona ważyć ale jeśli zechcesz, jutro podam Ci masę gotowej wędki.

Uzupełnienie:
Po zważeniu wyszło mi, że przy 10 przelotkach Fuji SiC, kompletna wędka waży 168-169g.
Niestety nie dysponuję dokładniejszym urządzeniem ważącym :wink:
waldemar marczuk

Postautor: Grzegorz Strehlau dodano: sob gru 15, 2007 14:56

Waldku przeczytałem Twój tekst o wędzisku i od razu nasunęło mi się pytanie dlaczego nie sprawdził się na Kwisie? :?: Co prawda wędka ma być robiona bardziej pod Bóbr ,ale Kwisę odwiedzam też dość często.
Ja będe się skłaniał się do modelu o cw. do 21g , ciągle się waham jeśli chodzi o serię - Sunrise czy Blue Rapid.
Grzegorz Strehlau

Postautor: waldemar marczuk dodano: pn gru 17, 2007 07:30

Grzegorz, tu rolę odgrywają preferencje indywidualne.
Myślałem, że na Kwisie czy górnym Bobrze będzie OK. Okazało się, że bardziej pasuje mi długość 2,6m.
waldemar marczuk

weryfikacja oceny

Postautor: waldemar marczuk dodano: śr kwie 30, 2008 10:33

waldemar marczuk pisze:Grzegorz, tu rolę odgrywają preferencje indywidualne.
Myślałem, że na Kwisie czy górnym Bobrze będzie OK. Okazało się, że bardziej pasuje mi długość 2,6m.

Sprzedałem w końcu, kijek 2,6m, do którego tak przywykłem, przez lata.
Zacząłem łowić pstrągi, na wspomnianego CD regularnie. Używam go na Bobrze i dolnej Kwisie.
Z bardzo dobrym skutkiem. Są wyniki.
Kijek, jak znalazł, na tą wielkość rzek a i na Sanie też spokojnie da radę.

Ostatnie pstrążki +45cm wyjechały na nim bez najmniejszych problemów.
Wędzisko pieknie pracuje pod woblerami od 5-9 cm a takie stosuję. Połów na obrotówkę nr 2-3 również nie stanowi problemu.
Opisy o utrudnionym poruszaniu, bo długość 2,9m, między bajki wkładam.
Kijek zmieniam na lżejszy jedynie w przypadku obławiania Kwisy w odcinku Lubań- Ławszowa
waldemar marczuk

Poprzednia

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska