Bardzo ciekawa dyskusja i jeśli można to chciałbym się przyłączyć i zaproponować "swój" punkt widzenia. Oczywiście nie mam na myśli tego co sam wymysliłem tylko pewnien stan "teorii" jaki ułożył mi się w głowie po lekturze różnych teoretycznych opracowań na zbliżone tematy (jeśli ułożył mi się błędnie, Irek z pewnością bezlitośnie to obnaży

a ja dzięki temu wyjdę z błędu i czegość się nauczę

)
Zatem prosząc o wybaczenie dla mojej pojęciowo-teoretycznej nadgorliwości, wydaje mi się, iż trzeba odróżnić dwa pojęcia, akcję blanku i jego ugięcie. Odróżnienie to jest o tyle utrudnione, że producenci blanków zazwyczaj ugięcie blanku określają pojęciem "akcji" (extra-fast, fast, moderate-fast, moderate, slow) natomiast akcji blanku jako takiej... nie podają
Jeżeli chodzi o pojęcie ugiecia (czy też "akcji" jak to określają producenci), to odnosi się to do fragmentu blanku który wygina się pod "normalnym" obciążeniem / charakteru ugięcia blanku. Oczywiscie, przy odpowiedni duzych obciązeniach wiekszosc blankow wygnie sie do rekojesci (albo połamie) ale "normalne" wygięcie blanku zazwyczaj zakreśla pewną krzywiznę. I tak jeśli krzywizna jest przesunięta w kierunku szczytówki, blank ma "akcję" oznaczoną jako "extra-fast" lub "fast", jesli krzywizna zas jest rozłozona bardziej rownomiernie, przesunieta w kierunku środka blanku to wowczas blank taki opisywany jest jako "moderate", "regular", "slow" itp
Pojęcie akcji w dosłownym tego słowa znaczeniu, w zasadzie chyba nie podawane przez producentow, odnosi sie do czegos innego niz krzywizna ugiecia pod obciazeniem statycznym. Akcja jako taka odnosi sie raczej do dynamiki blanku, do szybkości z jaka blank oddaje zmagazynowana w nim podczas odkształcenia energię, względnie do szybkości z jaką odkształcony blank wraca do stanu pierwotnego (prostuje się, wygasza)
Oczywiscie wiekszosc blanków o ugieciu szczytowym ma akcję szybką, bo i odkształcenie blanku jest dosyć płytkie zatem powrót do stanu pierwotnego ułatwiony.
Teoretycznie mozna sobie wobrazic blank o ugieciu szczytowym, ale ze szczytówką wykonaną z jakiegoś cięzkiego i miękkiego materiału, np. szkła, i wtedy może mielibyśmy odwrotną sytuację, blank o ugięciu szczytowym i wolnej akcji (nie wiem czy to miał na myśli Irek pisząc o blankach do martwej ryby).
Idąc w drugą stronę, duża część blanków o charakterze ugięcia przesuniętym ku środkowi, powiedzmy parabolicznych, rzeczywiscie akcję będzie miała wolniejszą od blanków o ugięciu szczytowym. Myślę zresztą że ugiecie paraboliczne tradycyjnie kojarzone jest z blankami z włókna szklanego, które z natury są materiałem o wolniejszej akcji niż kompozyt z włókna węglowego.
Ale, jak zauważył Irek, postęp technologiczny poszedł naprzód od czasu blanków z włókna szklanego, i obecnie można zaprojektować blank z kompozytu węglowego, który charakterem/krzywizną ugięcia będzie przypominał szklaka, ale właściwości dynamiczne, akcję będzie miał charakterystyczne dla blanków z kompozytu z włókien węglowych.
Jeśli miałbym wskazać przykład praktyczny, może nie dokładnie przystający do opisywanej sytuacji ale zbliżony do niej, wskazałbym na swoją lekką wędkę castingową wykonaną na jednoczęściowym blanku Batsona IP842. Blank ten został zmodyfikowany w ten sposób, iż został skrócony/ucięty o 10cm z dołu i o 3cm z góry. Być może ten zabieg spowodował, iż charakter ugięcia tego blanku jest ogólnie rzecz biorąc środkowy i równomierny. Natomiast blank, który jest relatywnie krótki (200,5cm) pozostał szybki w sensie akcji, tzn. po wyrzucie szybko wygasza się.
Tak jak zaznaczyłem, na pewno podany przykład nie jest idealny, i mówiąc szczerze wydaje mi się, że trudno może być wskazać konkretne modele blanków o charakterze ugięcia parabolicznym/regularnym a przy tym szybkiej akcji. Może wśród blanków łososiowych coś by się znalazło?
Sporo w takiej "konstrukcji myślowej" filozofowania moim zdaniem. Ale, przynajmniej teoretycznie, można sobie takie blanki wyobrazić, tak mi się wydaje.
Pozdrawiam