Morski spinning

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Morski spinning

Postautor: Jacek Podgórski dodano: czw lis 02, 2006 10:13

Witam Panie Irku!
Szukam kija z przeznaczeniem do morskiego spinnigu.
Łowisko norweskie fiordy do 30m;dł.2,60-3,00m;c.w. około 60g.
Przynety pikery do 40g,gumy na głókach do 40g sporadycznie obrotóka long 3 i wobler 25g do 12 cm.
Żyłka 0,30mm i plecionka około 0,20mm.
Wędke powinien być mocna i grubościenna o elastycznej szczytówce musi wytrzymać ladowanie kilogramowej ryby na wędce(wędkowanie ze skał).
Jacek Podgórski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw lis 02, 2006 18:23

Witam,
W pierwszym momencie pomyślałem o Batsonie ISA1087F, ale Long 3 z niego nie poleci. Proponuję wziąć pod uwagę dwa blanki: Batsona HS1025F i Batsona RDR86MH. Pierwszy to Hot Shot o potężnym 30-sto funtowym dolniku. Drugi to szklak pokryty grafitem RX6. HS jest mocno szczytowy, RDR paraboliczny, wytrzymujący ogromne przeciążenia. Myślę, że należy wybierać pomiędzy tymi dwoma blankami.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Jacek Podgórski dodano: pt lis 03, 2006 10:40

Serdecznie dziękuje za szybką odpowieć!
Mam jednak wądpliwości czykij na blanku SH1025F nie okaże się zbyt pałowaty,w katalogu jest opisany 15-30lb i 1-5oz.Obawiam się że z kija będzą spadały ryby w czasie holu np:Belony.Analizując pana oferte zastanawiam się nad HS1023F lub któryś z Talonów 9'0"MHXF2,HXF.Co pan o tym sądzi?
Jacek Podgórski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt lis 03, 2006 18:58

Witam,
Myślę, że najlepiej będzie, jak Pan osobiście wpadnie do pracowni i zobaczy blanki. Serdecznie zapraszam.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Jacek Podgórski dodano: pt lis 03, 2006 19:47

Sorry ale jest to niemożliwe w przyszłym tygodniu wyjeżdżam na dłuższy okres,a chciłbym ewentualnie złożyć zamówienie jeszcze przed wyjazdem.Jeśli są potrzebne dodatkowe informacje możemy tylko skontaktować się telefonicznia!Prosze o ponowną analize mojego problemu!
Jacek Podgórski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob lis 04, 2006 14:06

Witam,
Witam,
HS1025 to blank typu Hot Shot. Pracę szczytówki można porównać do Talona 90 MHXF2 z tym, że Talon jest zaledwie 20-sto funtowy. Wszystko zależy jakiej wielkości ryby będą łowione i jaka będzie moc linki. Na Belonę z pewnością bardziej odpowiedni będzie blank o głębszym ugięciu, w tym przypadku Talon. Temat jest dość złożony, proszę o telefon w poniedziałek od 10,oo.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska