Kijek pod trolling - woblery o drobnej akcji, poważne ryby

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kijek pod trolling - woblery o drobnej akcji, poważne ryby

Postautor: Marcin Szul dodano: sob paź 20, 2012 19:33

Witam,

Rozglądam się za blankiem pod kijek o następującym przeznaczeniu:
- trolling;
- woblery o drobnej i średniej akcji, typu: ołówki 12-18cm (np. Rapala Original, Max Rap, Salmo Whacky, Zalt Zam), Jaxon Karaś 7-9cm,
- woda stojąca,
- linka 20lb,
- ryby do 10 kg,
- potrzebny odpowiedni balans pomiędzy ciętością a mocą (aby ryby przy braniu nie odbijały się od kotwiczek, ale też aby sandaczowi "dać w pysk"...),
- pod stałoszpulowiec.

Mam Talona 74MXF2 VI+, pod 12cm ołówki jest super, ale pod 18cm może już klęknąć - niektóre z tych wobków ważą ponad 30g...
Stąd pomysł na coś tak mocniejszego.
Bo to taki kijek na drobne woblery, ale na może nawet metrowe ryby...

Z góry dziękuję za propozycje :D.

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin Szul

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn paź 22, 2012 10:23

Witam,

Proszę o wizytę w pracowni. Z pewnością znajdę odpowiedni blank. Myślę, że Magnum MHX będzie odpowiedni.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Szul dodano: pn paź 22, 2012 20:50

Dziękuję za odpowiedź. Który to jest blank / jak jest opisany u Was w wykazie blanków?

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin Szul

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt paź 23, 2012 08:24

Witam,

Myślę, że będziemy wybierać w MB843 lub 844-2-MHX. Jeżeli potrzebna jest dłuższa wędka, trzeba będzie się zastanowić. Ciekawy może okazać się Batson ISA1026F lub odpowiednik z RX6.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Szul dodano: wt paź 23, 2012 22:51

Panie Irku,

A jak ma się blank rozważany blank ISA1026F do ISA1086F również Batsona oraz do G.Loomis ST-1086F 20lb (taki kijek mam)?

Czy ISA1026F i ISA1086F, z racji 25lb, są mocniejsze niż Loomis? Który z tych trzech będzie Pana zdaniem najlepszy na takiego trolla jak opisałem? Z jednej strony te woblery zaczynają się od drobnomigotliwej akcji typu Rapala Original czy Salmo Sting; z drugiej strony chciałbym też ciągać większe, 18cm woblery typu Rapala Flat Rap, Max Rap lub Salmo Whitefish 13cm - które mają mocniejszą akcję.

Punktem weryfikującym musi być moc pozwalająca na zacięcie w wolnym trollu dużego sandacza.

Gdyby Pan osobiście składał sobie taki kijek np. na ZZ, to który z nich by Pan wybrał?

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin Szul

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr paź 24, 2012 09:03

Witam,

Proszę wziąć swojego Loomisa i porównać te wędki na miejscu w pracowni. Jest Pan a Warszawy, więc nie ma chyba problemu?

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska