Kij na sandacza pod gumy

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kij na sandacza pod gumy

Postautor: Marcin Płóciennik dodano: pn sie 20, 2012 17:12

Witam serdecznie.
Chciałbym zamówić u Państwa dwuczęściowy kij pod sandacza do połowu z brzegu. Kij miałby mi służyć do łowienia z opadu główkami w przedziale 10-17 gram plus guma 3 cale. Myślę, że idealny dla mnie byłby blank P903-2-MHX jednak jego długość to 2,30 m i jest nieco za krótki do połowu z brzegu. Proszę powiedzieć, czy dostanę blank z serii Popping MHX o długości 2,60 m z zachowaniem podobnych parametrów do tego P903-2 ?

Pozdrawiam,
Marcin Płóciennik
Marcin Płóciennik

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt sie 21, 2012 08:34

Witam,

W ofercie MHX nie ma dłuższych blanków Popping jak 2,3m. Odpowiednim kijem będzie ST1084F lub ST1144F-MHX.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Płóciennik dodano: wt sie 21, 2012 18:51

Przyznam, że zbił mnie Pan z tropu proponując do główek 17 gram max blanki 10-42 CW. Byłem przekonany, iż takie blanki posiadają duży zapas mocy i przy CW np. do 15 gram mógłbym od biedy założyć 25 gram + guma. Nie miałem jednak tych blanków w ręku więc trudno mi cokolwiek powiedzieć. Czy te blanki będą odpowiednio szybkie i będą reagować przy główkach 10 gram?

Pozdrawiam,
Marcin Płóciennik
Marcin Płóciennik

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sie 22, 2012 08:47

Witam,

W podanych blankach cw jest zawyżone przez producenta. Wędka będzie pracowała dobrze przy główce 10g jeżeli będzie z gumą. Blanki są dość szybkie (jak na swoją długość), a o sile do zacięcia świadczy moc Medium/Magnum.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Płóciennik dodano: śr sie 22, 2012 12:07

I wszystko jasne.
Chciałbym jeszcze zasięgnąć Pańskiej opinii o blanku ST1024F. Czy ten blank znacznie różni się od proponowanych ST1084F i ST1144F-MHX? Bardziej byłbym za kijem 2,6m ,jednak 2,75m byłby też do przyjęcia gdyby praca blanku ST1024F nie była odpowiednia z moim przeznaczeniem.
Dodam, że kija chciałbym uzbroić w korku z uchwytem SKSS oraz Alconite (szczyt SiC) Mam nadzieję, że SKSS da się założyć do omawianych blanków?

A co mógłby mi Pan zaproponować z Batsona? Może tam uda się znaleźć kompromis?

Dziękuję za szybkie i rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Marcin Płóciennik
Marcin Płóciennik

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw sie 23, 2012 09:03

Witam,

Uważam, że w długości 2,6m niezastąpiony pod podane przynęty będzie Batson HS1021F.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Płóciennik dodano: czw sie 23, 2012 16:45

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. W ciągu kilku najbliższych dni postaram się dokonać ostatecznego wyboru i poproszę o wycenę całości.
Jaki obecnie jest czas realizacji?

Pozdrawiam,
Marcin Płóciennik
Marcin Płóciennik

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt sie 24, 2012 09:00

Aktualnie możemy wykonać wędkę na połowę października. Mamy również trochę gotowych wędzisk w standardowym wykonaniu.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska