Kij do Slidera 10 S - składany

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kij do Slidera 10 S - składany

Postautor: Tomasz Grzelak dodano: wt cze 12, 2012 22:50

Witam. Planuję zbudowanie u Pana wędki głównie do Slidera 36 i 46 gramów, do niskoprofilowego multuplikatora. Jestem wysoki i łowię głównie z brzegu, czyli najbardziej odpowiadałaby mi długość 2.05 -2.10 metra, ale nie upieram się przy niej. Najbardziej chciałbym taki, jaki zbudował Pan dla jerkbait.pl - temat:"Przygoda z wędką" - bo i cena super i kijek bomba, ale jest jednoczęściowy, a ja często jeżdżę na ryby motocyklem i nie założę sobie czegoś tak długiego na plecy. Da się coś zrobić za ok. 500 zł, dostosowanego do moich potrzeb? Pozdrawiam
Tomasz Grzelak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr cze 13, 2012 09:28

Witam,

Niestety nie jestem w stanie sprostać tym wymaganiom. Nie mamy odpowiednich blanków, a na pewno nie w podanej cenie.

Pozdrawiam,
Irneeusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Grzelak dodano: pt cze 29, 2012 14:26

A w podobnej cenie jednoczęściowy długości ok 2 metrów (raczej więcej niż mniej), dla którego podstawową przynętą byłyby Slidery 10 S i F (36 i 46g), ale by dało się łowić nim i 4 calowym kopytem relaxa na główce 10 gram i dwudziestogramowym sliderem 7? Multiplikator niskoprofilowy. Pogodzi się to? Ile ważyłby taki kij?
Tomasz Grzelak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob cze 30, 2012 08:59

Witam,

Niestety, przy obecnych cenach blanków, komponentów i robocizny nie jesteśmy w stanie wykonać wędki w podanej cenie. Możemy wykonać w przedziale 600-700 zł.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Grzelak dodano: ndz lip 01, 2012 17:49

No to nie jest cena przerażająca, a który blank/blanki wówczas wchodziłyby w grę?
Tomasz Grzelak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lip 02, 2012 09:25

Witam,

Batson MB785 zmontowany na korku aglomerowanym lub piance Eva i Forecastach zamknie się w podanej kwocie. To bardzo popularna jerkówka w Polsce.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Grzelak dodano: pn lip 02, 2012 18:04

Nie za potężny ten blank? Pytam, bo wiem, że Batsony są mocno niedoszacowane - dla Jerkbait.pl jerkówkę budował Pan na blanku do 28gram wyrzutu... :?
Czy to jest blank najlepszy jaki proponuje Pan do opisanego przeze mnie kijka, czy najlepszy by zmieścić się w cenie? Ostatecznie mam czym łowić i mógłbym doskładać na coś naprawdę dobrego. Który wówczas blank by Pan zaproponował i ile kosztowałaby wędka, gdyby to co może być tanie - na przykład pianka - tanie było.
Powtórzę: będę łowił głównie z brzegu, gumami relaxa 10cm na główce 10 gram, woblerami typu salmo pike 11 (waga 13gram), alga 2 (24gramy), slidery 7cm i 10cm. Chciałbym coś czuć na tym kiju, gdy rzucę gumą czy wahadłówką i móc dość daleko posłać te mniejsze przynęty, bo większe wiadomo, że polecą. To będzie blank w sam raz czy lepszy byłby inny, tylko że droższy? Pozdrawiam i sorry, że tak dopytuję o wszystko, ale chciałbym mieć kij, z którego będę naprawdę zadowolony, bo coraz bardziej podoba mi się casting i chyba w ogole zrezygnuję z "korby" :)
Tomasz Grzelak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lip 03, 2012 09:16

Witam,

Proszę przyjechać do pracowni i wybrać odpowiedni dla siebie blank. Mamy pełny wybór.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Grzelak dodano: wt lip 03, 2012 11:08

Niestety, przyjadę dopiero z pieniędzmi jak będę wiedział co i za ile - jestem z łodzi, to raz. Nie wybrałbym blanku, bo kupowałem dotąd wyłącznie wędki gotowe - musiałoby kilka takich kijów stać, dokręciłbym do każdego kołowrotek i porzucał przynętami. Sam blank a blank uzbrojony, gotowa wędka, to dla laika jak ja dwie różne rzeczy. Dlatego dopytuję, czy ten blank, który Pan polecił jest najlepszym do moich potrzeb by zmieścić się w niskiej cenie, czy najlepszym do moich potrzeb w ogóle. Pan doskonale wie, jaka wędka powstanie z jakiego blanku, a ja sobie tego nie wyobrażę.
Jeśli uważa Pan, że ten blank, który Pan polecił jest dla mnie najlepszy, to zrobimy z niego wędkę. Jeśli uważa Pan, że przydałoby się dołożyć forsy, bo bardziej byłbym zadowolony z innego - to byłbym wdzięczny za sugestię. Zależy ile trzeba będzie dołożyć. Proszę się nie gniewać, znam się trochę na spinningach i to gotowych, casting to trochę co innego, dopiero się na nim poznaję, więc i marudzę. Zamówię coś na pewno. Pozdrawiam.
Tomasz Grzelak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lip 03, 2012 12:51

Witam,

Napisałem żeby Pan przyjechał ponieważ każdy wędkarz inaczej widzi daną wędkę. Przykład: widzialem zachwyt wędkarza nad "jerkówką " z blanku castingowego 15 lb, czytałem gdzieś w internecie, że na zaproponowany MB785 ktoś łowi okonie!!?? Nikt nie jest w stanie zbudować wędki, żeby komfortowo łowić jednocześnie 13 g woblerem i 46 g jerkiem. Dlatego po takiej korespondencji bez wizyty w pracowni nie mogę zrobić wędki dla Pana.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Grzelak dodano: wt lip 03, 2012 17:41

Jasne, trudno z tym dyskutować, więc wizyta wstępna będzie nieunikniona, ale że chciałbym przyjechać już z jakimś wstępnym planem jeszcze chwilę pomarudzę.
Mam widzę do wyboru, albo absolutny komfort łowienia sliderami, a kilkunastogramowymi przynętami tak od bidy, albo odwrotnie - będzie mi się świetnie łowiło podstawowymi gumami, algami 2, ale może być zbyt ustępliwa szczytówka w przypadku jerka - mam rację?
Gdybym zatem wziął jakiś blank do 28gramów RX 7 lub 8 (zależy mi na lekkości) to dałoby się łowić nim i sliderami, czy już byłby przeciążony i lepiej jednak do 42?
to jest rewelacja dla mnie, bo składane, ale połowiłbym tym gumami 10cm? :
IC747-3
IC847-3
Tomasz Grzelak

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lip 04, 2012 08:57

Z blankami Magnum jest tak, jak Pan napisał. Do dużej gumy będzie się nadawał IC847-3.
Pozdrawiam
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska