Odnowienie korkowego dolnika.

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Odnowienie korkowego dolnika.

Postautor: Tomek Owczarek dodano: śr sie 17, 2011 15:40

Mam pytanie dotyczące odnowienia korkowego dolnika. Jak się to robi i czym !? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi ! Zaznaczam, że korek na wędzisku nie jest bardzo zniszczony, choć należy mu się trochę kosmetyki.
Tomek Owczarek

Postautor: Tomek Owczarek dodano: śr sie 17, 2011 15:49

Zależy mi zwłaszcza na informacji o produkcie Cork. Pozdrawiam.
Tomek Owczarek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw sie 18, 2011 12:00

Witam,

W pierwszej kolejności należy uzupełnić ubytki w korku. Wykonuje się to specjalną szpachlą. Następnie trzeba korek szlifować na obrotach papierem ściernym tak, aby nie było widać zabrudzeń. Zazwyczaj powyższe czynności należy wykonać 2 razy. Potem dobrze jest zaimpregnować korek. Dobre komponenty to szpachla Elmer's (39,00.-) oraz impregnat Cork Seal (29,90.-) Komponenty są do nabycia w pracowni.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomek Owczarek dodano: pt sie 19, 2011 05:51

Dziękuję za informację. Pozdrawiam.
Tomek Owczarek

Postautor: Łukasz Szacfajer dodano: sob mar 31, 2012 12:01

Witam.

Jestem zainteresowany kupnem zarówno Cork Seal'a jak i szpachli do korka dostępnej w Pańskim sklepie.
Interesuje mnie również okres w jakim oba te produkty są zdatne do użytku po otwarciu opakowań.

Pozdrawiam.
Łukasz Szacfajer

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn kwie 02, 2012 08:42

Witam,

Nie ma problemu, preparaty są dostępne. Producent nie podaje terminu ważności.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska