Kij pod klenio jazia na dużą rzekę

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kij pod klenio jazia na dużą rzekę

Postautor: Tomasz Janus dodano: pt lut 17, 2012 21:44

Witam. Od pewnego czasu nosze się z zamiarem zbudowania wędki na blanku Batsona. Miotam się między IST1141F a IST1142F. Rzeka to dunajec, miejscami spory uciąg, do tego zdarzają się przyłowy w postaci brzany. Głównie będę łowić przynętami między 2,5-4cm, czasem 5cm, tak jak pisałem - miejscami w silnym nurcie. Pierwszy blank pewnie bardzo ładnie obsłuży małe przynęty, ale czy poradzi sobie z większymi, 5cm woblerami i przyłowem brzany ? Drugi blank pewnie będzie miał problemy z małymi przynętami... Obecnie mam SH1084-2 i nie do końca jestem zadowolony z lotności małych przynęt.
Tomasz Janus

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob lut 18, 2012 09:03

Witam,

To nie moja wina że małe i lekkie przynęty nie chcą daleko latać. To wina fizyki. W opisanym przypadku z pewnością bardziej odpowiedni będzie IST1142F.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Janus dodano: sob lut 18, 2012 12:44

Oczywiście, że nie pana, w żadnym wypadku nie sugerowałem, że to czyjaś wina :) Może też źle się wyraziłem - oczywiście chodzi o słabą lotność przynęt rzucanych wędka na wcześniej opisanym blanku, kupowałem go z myślą o nieco większych przynętach, ale z czasem to się zmieniło. Pytanie czy z IST1142F będę w stanie posłać małą przynętę (2,5-3cm) dalej ?
Tomasz Janus

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lut 20, 2012 10:06

Myślę że tak, ale nie będzie to znacznie większa odległość. Małe, lekkie przynęty nie latają daleko.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Tomasz Janus dodano: pt lut 24, 2012 13:53

Ok dziękuję za podpowiedź, przemyślę to jeszcze

Pozdrawiam
Tomasz Janus

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska