Kij czulszy od ISA 1086F

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kij czulszy od ISA 1086F

Postautor: Mariusz Janisz dodano: sob lut 18, 2012 20:41

Witam.
Niegdyś, dawno dawno temu, gdzieś przed rokiem chyba, strasznie męczyłem o wybór blanku do ciężkiego, wiślanego łowienia. Cudem się stało, że chwilę po tym jak dostałem kilka propozycji, jeden z uczestników tego forum zaproponował mi taki kij. Nie myśląc długo zakupiłem go niemal natychmiast... Byłem oczywiście zachwycony i zaczarowany. Sprawdził się świetnie jeśli chodzi o prowadzenie najcięższych gum, sporych woblerów jednak przyniósł też pewien zawód. Chodzi mianowicie o to, że po sezonie "gumowania" zacząłem potrzebować czegoś nieco innego. Ale tylko nieco... Moc, akcja, wytrzymałość a nawet waga mogłaby pozostać na tym samym poziomie, jednak chciałbym aby szczytówka była bardziej czuła. Co prawda w większości przypadków, w znajomych jamach i rynnach i tak musiałem rzucać min. 25 gramami ołowiu ale zdarzały się takie sytuacje, że to było za dużo. Stąd też moje pytanie. Czy istnieje blank, którym bez obawy wyrzucę 3 calową gumę na 35-gramowej główce a jednocześnie będzie posiadał na tyle czułą część szczytową aby ta pięknie ukłoniła się pod 15-20 gramami ołowiu na haku?
Proszę jednocześnie o to by była to propozycja raczej z dolnej lub średniej półki cenowej. Oczywiście jeśli takowa w ogóle istnieje.
Pozdrawiam
Mariusz.
Mariusz Janisz

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn lut 20, 2012 10:20

Witam,

Raczej nie będzie to możliwe. Zbyt duża rozpiętość wagowa.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Mariusz Janisz dodano: wt lut 21, 2012 15:38

Uuu... :( No to poległem... Pozostaje mi tylko szukanie jakiegoś seryjnego kija. Ojoj... Ileż ja przerzuciłem by znaleźć kleniowy... Już sobie wyobrażam poszukiwanie sandaczowego... Rok przynajmniej :) Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Janisz

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska