komplet wędek do koguta

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

komplet wędek do koguta

Postautor: Grzegorz Stankiewicz dodano: czw lis 24, 2011 17:05

witam wszystkich
łowię na koguty w zbiorniku zaporowym.lato na wodzie 3-8m główkami 15-20gr i jesienią na wodzie 10-18m główkami 28-40 gr
posiadam wędkę Batson RX7 IMB 784.wędka bardzo dobra ale dopiero przynętami 30-40 gr łowi się wyśmienicie.
na czerwcowe sandacze potrzebuję drugi kij do główek 15-20 gr.w zasadzie miał to być Batson IMB 783 ale zastanawiam się czy nie będzie lepszy do mojego kogutowania kij na blanku MHX MB 782 do 18 gr.proszę o poradę
potrzebuję jeszcze trzeciej wędki.chciałbym spróbować w przyszłym sezonie łowić okonie małymi kogutami 6-12 gr jaki blank byłby odpowiedni do takiego łowienia? w ofercie blanków typu "Magnum Bass" nie ma tak niskiej gramatury.czy któryś ze Spin Basów byłby odpowiedni.
z góry dziękuję za poradę
Grzegorz Stankiewicz

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt lis 25, 2011 10:10

Witam,

Prawdę mówiąc trochę się dziwię, że IMB784 łowi Pan dopiero w przedziale 30-40g. Ja z powodzeniem używam tej wędki do kogutów w gramaturze 15-35g. Jeżeli możliwy jest przyjazd do pracowni to zapraszam. Osobiście uważam, że MB782-MHX będzie za delikatny pod koguta do gramatury 15-20 gram.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Grzegorz Stankiewicz dodano: pt lis 25, 2011 13:24

dziękuję za szybką odpowiedż. w zasadzie to już mi pan odpowiedział czyli jako drugą wędkę zamówię IMB 783 i tego MHX-a do małych kogutów okoniowych
co do IMB 784 łowi mi się dobrze niższą gramaturą ale przy flaucie .jak już sporo buja to nie widzę opadu i muszę zakładać cięższe koguty
serdecznie pozdrawiam
Grzegorz Stankiewicz

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt lis 25, 2011 15:10

Witam,

To będzie idealne rozwiązanie.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Kamil Jamioł dodano: pt lis 25, 2011 16:53

Witam,
Mam pytanie do pana Grzegorza.
Podobno ma pan wędkę na blanku IMB 784.
Ciekawi mnie jaka jest waga tej wędki i w jakie komponenty jest uzbrojona. Z góry dziękuję z odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie ;-)
Kamil Jamioł

Postautor: Grzegorz Stankiewicz dodano: pt lis 25, 2011 20:44

ad Kamil
nie znam wagi :oops: ale jest lekka :D uzbrojona w jednostopkowe Alconity.waga i tak nie ma znaczenia ponieważ lubię ciężkie kołowrotki.łowię slammerem 360 :lol:
Grzegorz Stankiewicz

Postautor: Grzegorz Stankiewicz dodano: pn sty 30, 2012 18:55

panie Ireneuszu mam jeszcze jedno pytanie o porównanie wędki na blanku Batsona IMB 783 i MHX MB 783? jakie teoretycznie będą różnice?
z góry dziękuję za odpowiedż
Grzegorz Stankiewicz

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt sty 31, 2012 11:05

Blanki są bardzo podobne, MHX ma głębsze ugięcie i jest nieco wolniejszy od Batsona.
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska