co na suma

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

co na suma

Postautor: Grzegorz Kuźniar dodano: pn gru 12, 2011 15:16

Dzień dobry.
Zastanawiam się nad skomponowaniem wędki na suma. Łowisko - Odra oraz zbiorniki zaporowe na Dolnym Ślasku.
Wpadł mi w oko taki blank - SWB70MH E-glass . Ryby standart Odrzański.
Osobiście wolałbym coś w dwóch kawałkach. Co może być w zamian za wytypowany.
Pozdrawiam
Grzegorz Kuźniar

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt gru 13, 2011 10:30

Dzień dobry,

Przede wszystkim proszę podać do jakiej techniki lowienia potrzebna jest ta wędka. Proszę podać wielkość, rodzaj i wagę przunęt. Podany model raczej nie będzie się nadawał. To jest bardzo mocny blank przeznaczony do budowy wędki morskiej.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Grzegorz Kuźniar dodano: wt gru 13, 2011 15:10

Dzień dobry Panie Irku.
Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie mało informacji napisałe. Przyznam, że nie przypuszczałem, że tgen blank ma takie możliwości.
Więc reasumując:
- blank do wedki z przeznaczeniem na suma (Odra środkowa)
- metoda połowu - spining
- wędka zbrojona pod multi
- przynęty - wobler, blach, guma. Ciężar przynęt - od 10 do 50 g,
Preferowany blank dwuskładowy, chociaż jednoczęsciówki nie wykluczam. Długość kijka - do 240 cm.

Pozdrawiam
Grzegorz Kuźniar

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt gru 13, 2011 16:36

Witam,

Dobrą propozycją będzie Talon 80/FC001, ale raczej będzie działał w górnym zakresie.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Grzegorz Kuźniar dodano: pt gru 16, 2011 11:37

Dzień dobry.
Dziękuję za odpowiedź.
Jednakże cena zaproponowanego blanku trochę odstrasza.
A jakie propozycje blanku gdybym zdecydował się na blank jednoczęściowy?
Skoro SWB70MH jest za mocny (morski) to może któryś z tych poniżej:
- RCLB70L E/RX6 ,
- RCLB70ML E/RX6 ,
- MB846 RX6 ,
- IMB846 RX7.

I jeszcze jedno pytanko, czy do podanych warunków można zastosować wędkę St.Croix seria Premier, kijek o mocy 25 lb. Czy przy podanych warunkach nie będzie to za słaby kijek. Mowa oczywiście o rybkach wielkości 20-30 kg, aczkolwiek nie można wykluczyć wiekszych - Odra to Odra, w zaporówce też pływają większe.
Pozdrawiam.
Grzegorz Kuźniar

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt gru 16, 2011 14:30

Dzień dobry,

Nie wiem jaki blank mam polecić. Nie mam odpowiedniego do łowienia suma w podanym zakresie wagowym przynęt.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Re: co na suma

Postautor: petrus3 dodano: ndz gru 25, 2011 16:48

Grzegorz Kużniar.......
Jeśli mogę coś doradzić, to powiem tylko tyle.....mam wędzisko na blanku SWB70H, zrobione specjalnie pod suma na Ebro/Padzie. Wędka jest tak mocarna, że nie ma takiej ryby w wodach śródlądzia w Europie, która godnie stawiłaby tej pałce opór. Dwa tygodnie łowienia na Caspe, 6 wąsali, największy 87kg. Blank wytargał go z 8m w ciągu kilku minut siłowego holu. Oczywiście kijek powinien sprawdzić się na morzu. Może jakiś zacniejszy halbut dałby radę nagiąć tą rurkę odpowiednio.

Nie posuchałem się Pana Ireneusza, który doradzał mi kupno czegoś lżejszego. Nie posłuchałem się. A Szef miał rację absolutną ! Mój wybór nie był trafny niestety. Zbyt potężna moc jak na nasze europejskie ryby. Gdybym jeszcze raz robił taki kij, zastanowiłbym się poważnie nad blankami serii RCLB.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich !
Zdrowia życzę i pięknych ryb !
petrus3

Postautor: Paweł Poznański dodano: czw sty 12, 2012 10:33

Witam,
ze swojego jeszcze dość mizernego doświadczenia z sumami mogę z czystym sumieniem polecić RCLB70XL do tego typu zastosowań. Blank ten pomimo deklarowanej mocy tylko do 25lb w rzeczywistości jest w zupełności wystarczającym narzędziem do walki z sumami. Nie mniej jednak przynęty w okolicach 10gr będą zbyt małe. Ja osobiście z powodzeniem rzucałem z niego już od 20gr.

Pozdrawiam.
Paweł
Paweł Poznański

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska