Wędka do opadu

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Wędka do opadu

Postautor: Paweł Kleczyński dodano: śr lis 16, 2011 14:01

Witam,
interesuje mnie możliwość oraz koszt budowy wędki do opadu, stosowane przynęty to głownie kopyta na główkach od 5 do 25g, głównie rzeka, ale też czasem starorzecze. Zależałoby mi na dobrym sygnalizowaniu opadu. Długość od 2,7m w górę, chciałbym też maksymalnie z optymalizować cenę do jakości, nie zależy mi na wodotryskach, interesuje mnie bardziej praktyczna strona. I na koniec pytanie czy takim kijem w miarę komfortowo dałoby radę poprowadzić np. 8 cm wobler. (wiem że pytam o kij uniwersalny ale cały czas mam nadzieję że da radę zbudować taką wędkę ;).
Paweł Kleczyński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lis 16, 2011 15:03

Witam,

Najczęściej wybieranymi wędkami w takich parametrach w naszej pracowni są:
1. XST1085F
2. ST1084-MHX
3. BLRBR2108M
Ceny wędzisk w standardowym wykonaniu podane są na stronie FC.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Paweł Kleczyński dodano: pn gru 05, 2011 07:18

Mam kilka pytań odnośnie udzielonej odpowiedzi:
1. Dotyczy blanku Batsona jaka. oczywiście oprócz długości. jest różnica pomiędzy 1085f a 1144f. który z nich lepiej będzie sygnalizował opad na szczytówce, lepiej przenosił sygnały z linki do dolnika, jak jest różnica w pracy obu blanków?
2. Dotyczy blanku MHX czy w ofercie firmy jest blank nie co delikatniejszy np do 30g albo czy Panu wiadomo jest w planach firmy? Bo wydaje mi się że podany przez Pana blank może mieć trudność w sygnalizowaniu lżejszych gum
Paweł Kleczyński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn gru 05, 2011 10:24

Witam,

1. Obydwie wędki będą dobrze sygnalizowały opad, jednakowo przenoszą drgania, 1144 będzie nieco wolniejsza od 1085 ze względu na długość.
2. MHX ST1084 jest opisywany fabrycznie 10-42g ale proszę zobaczyć lb 8-15. Po zmontowaniu wędka wygląda jakby miała cw. 10-30-35g.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska