ISB 802.75 + rezonans - pod sandacza

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

ISB 802.75 + rezonans - pod sandacza

Postautor: Marcin Kresa dodano: wt lis 08, 2011 12:21

Witam.

Panie Irku poproszę o kalkulację ww zestawu na przelotkach SIC oraz Alconite (szczytowa SIC), rękojeść pianka EVA. Łowię właściwie tylko na zaporówkach, przynętami 7 - 8 cm na główkach 15 - 20 gr. Do tej pory używałem HS 9000 i byłem bardzo zadowolony ale przez własną głupotę kij złamałem zaraz nad dolnikiem (a propos - czy istnieje możliwość naprawy takiej wędki, kijek zbrojony w FC ale z rynku wtórnego? Może istnieje możliwość skrócenia blanku?). Za odpowiedź z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Marcin Kresa
Marcin Kresa

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lis 08, 2011 12:34

Witam,

Naprawa raczej nie wchodzi w rachubę. Zbyt duże koszty. Aby to zrobić prawidłowo trzeba blank skleić i przezbroić całą wędkę. ISB802.75 na rezonansie w piance i Alconite będzie kosztował około 800-850 zł. Na SiC około 200 zł więcej.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Kresa dodano: wt lis 08, 2011 13:00

Dziękuję za szybką odpowiedź. Korzystając jednak z okazji spytam: czy ma Pan jakiś ulubiony zestaw sandaczowy w jednym kawałku do połowu z łódki? Czyli taki do 2.4 m i ciężarze wyrzutu do 21 g. Pytam, bo poszukuję ciekawego kijka o konkretnym przeznaczeniu (opad) a nie bardzo mam możliwość pojawić się w FC i namacalnie porównać poszczególne blanki czy też wędziska. Będę zmuszony zamówić kijek na odległość, pozwoli więc Pan że skorzystam z rady doświadczonego "kolegi" wędkarza.

Pozdrawiam

M.K.
Marcin Kresa

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lis 08, 2011 13:53

Oczywiście że mam. Od kilku lat łowię trzema wędkami:
1. ISB781 7-15g + guma.
2. ISB802.75 15-28g + guma.
3. IMB784 25-35g + guma, koguty 15-40g
Kończę właśnie opis tych kijów. Będzie zamieszczony na stronie FC.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marcin Kresa dodano: wt lis 08, 2011 14:36

Raz jeszcze dziękuję. Wkrótce odezwę się w sprawie zamówienia. Przemyślę tylko dobór komponentów.

Pozdrawiam

M.K.
Marcin Kresa

Postautor: Marcin Kresa dodano: śr lis 09, 2011 13:23

Witam ponownie.

Panie Irku, przepraszam że zawracam głowę ale mam jeszcze drobne pytanie dotyczące dopłaty do korka w tym zestawie oraz który blank będzie miał podobne parametry co ISB 802.75 ale będzie dłuższy tj. 2.13 - 2.3 m (kolega chce również zamówić wędzisko ale ze względu na wzrost potrzebuje dłuższego zestawu, najlepiej przystosowanego pod tubę rezonansową).

Pozdrawiam
M.K.
Marcin Kresa

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr lis 09, 2011 13:52

Witam,

Proszę zamówić wędkę w konkretnym wykonaniu to podam dokładną kalkulację. Różnica będzie taka jak różnica ceny korka i pianki. Aktualne ceny są na stronie FC. Podobne parametry będzie miał blank ISB842.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska