Kilka pytań

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kilka pytań

Postautor: Grzegorz Kuźniar dodano: czw lip 28, 2011 11:49

Witam wszystkich.
Mam kilka pytań które mnie nurtują.
Posiadam wędkę w której zaczął obracać się uchwyt kołowrotka. Wędka to Konger Stalker 245 cw do 35 g, moc opisana do 20 lb. Kijek jest smukły jak na opisaną moc i posiada dość mocne ugięcie. Jak można usunąć powstałą usterkę. Przy okazji myślę o przezbrojeniu kijka w nowe przelotki. Jakie propozycje uzbrojenia?
Następne pytanie to pytanie o wędki St Croix seria Premier w wersji castingowej. otóż posiadam dwie wędki o mocach odpowiednio 20 lb i 25lb. W tej lżejszej zauważyłem że przy mocniejszym ugięciu żyłka ociera się o blank. Mocniejszej jeszcze nie wygiołem tak mocno. Pytanie brzmi:
chciałbym te wędki przezbroić żeby nie było ocierania żyłki o blanki. Zastanawiałem się też czy nie ubrać tych kijków spiralnie. Jakie ewentualnie uzbrojenie będzie odpowiednie dla tych kijków - kijki dwuczęściowe, słabszy o dł. 6,6 ft, mocniejszy 7,1.
Czy mocniejszego Premiera można przeznaczyć do połowu suma takiego do 150-160 cm czy lepiej szukać coś mocniejszego.
I ostatnie pytanko: jak usynać lakier z kija - czy tylko "skrobanie" czy są jakieś dostępne do tego środki (chemia)
Pozdrawiam
Grzegorz Kuźniar

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw lip 28, 2011 12:01

Witam,

Odpowiedzi na pytania o przezbrajanie czy przeróbki mogę udzielić wyłącznie po dostarczeniu tych wędzisk do pracowni. Lakier z blanku można usunąć poprzez skrobanie. Nie znam chemii która by pomogła w takiej sytuacji.

Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska