CD - teoretycznie universal

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

CD - teoretycznie universal

Postautor: Robert Komisarczyk dodano: ndz paź 17, 2010 10:37

Witam Pana Ireneusza i wszystkich użytkowników.
Na forum goszczę już jakiś czas, do tej pory jako czytelnik i obserwator, ale z racji że chciałbym kupić wędkę i mam już teoretycznie swój typ na blank więc w końcu postanowiłem napisać parę słów, ale po kolei. Ze wcześniejszych opinii Pana Ireneusza co do blanku wybrałem BLRXLS2120M . Przynęty jakimi łapie to ok w 40% gumy 5-7 na główkach od 5 - 20g , 35% woblery ok 3 - 8 cm reszta to blaszki i wahadłówki itp. rozmiar 1 – 3. Ryby jakie łapie to bolenie, sandacze, klenie, czasami szczupak się trafi, a woda do głównie rzeka Odra. Teraz pytanie do Pana Ireneusza czy mój wybór jest trafny, jeżeli nie to jakie inne blanki mógł by Pan polecić . Prosił bym również o wycenę wędki, a co do ceny to przyjmijmy że górnej granicy nie ma. Moja sugestia to - na przelotkach nie chciał bym oszczędzać jak i na uchwycie kołowrotka, rękojeści i korku (nie chcę rękojeści rezonansowej) resztę już bym zostawił pana osobistemu doświadczeniu co do doboru odpowiednich elementów do blanku. Jeżeli przy wyborze uchwytu do kołowrotka będzie pomocny model jakim łapie to dotychczas łowiłem kołowrotkiem Shimano Twin Pwer 4000 FA . Mieszkam pod Wrocławiem ale osobiste uzgodnienie szczegółów nie stanowiło by problemów, jeśli jest taka możliwośc, możemy też telefonicznie lub mail’owo wszystko ustalić. Jeśli chodzi o termin realizacji, planuje w grudniu przyjechać do Polski bo obecnie przebywam za granicą.
Więc jeśli możemy już wstępnie ustalać z jakich materiałów zostanie wykonany moja wędka było by super. Jeśli jednak uważa Pan że lepiej się spotkac osobiście przed rozpoczęciem prac zostawiamy to na drugą połowę grudnia.
Czekam na odpowiedz i sugestie.
Pozdrawiam
Robert Komisarczyk

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn paź 18, 2010 09:26

Witam na forum,
Jako uniwersalne wędzisko ten model z pewnością spełni oczekiwania. Kleń, boleń, szczupak komfortowo, sandacz-trochę za lekko. Trzeba zdawać sobie sprawę że jedną wędką nie zrobi się wszystkiego idealnie. Podany model w wykonaniu standardowym FC kosztuje 1260,00.- Dobry korek, uchwyt Soft Touch i SiC, pierścienie alu i składany zaczep Fuji podniesie cenę do ok. 1700,00.- Możemy składać, nie ma problemu.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Robert Komisarczyk dodano: pn paź 18, 2010 17:53

Witam

Dziękuje za szybką odpowiedz, zdaje sobie sprawę, że wędka nie do końca będzie uniwersalna, ale jak komfortowo połapie wyżej wymienione gatunki to mnie to zadowala. Ciężko kupić od razu 2 albo 3 wędki przeznaczone na konkretne techniki i gatunki. Na cięższe przynęty połapie jeszcze starą i wysłużoną wędką DAM HYPRON XS. Zamówienie proszę uważać za przyjęte do realizacji, co do szczegółów skontaktuje się mailowo lub telefonicznie w najbliższym czasie.
Mam zamiar w przyszłości złożyć jeszcze zamówienie na wędkę sandaczową, i teraz pytanie, ale czysto teoretyczne, jaki by Pan polecił blank ??
Przynęty to głównie twistery i kopyta 5 - 10 cm na główkach 8 - 30 g, do tego wobler 5 - 8 cm sporadycznie wahadłówka.
Jesteśmy w kontakcie

Pozdrawiam
Robert
Robert Komisarczyk

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt paź 19, 2010 09:07

Witam,
Dziękuję za zamówienie. Jeżeli ma to być wędka również na Odrę, bez chwili zastanowienia polecam mocniejszy blank BLRXLS2120MH. Przy podanych przynętach szczytówka zrobi to co powinna a sztywny dolnik pozwoli na szybkie i mocne zacięcie.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Blank na sandzcza BLRXLS2120MH

Postautor: Robert Komisarczyk dodano: śr paź 20, 2010 17:12

Witam

Dziękuje za szybką i konkretną odpowiedź. Czy do proponowanego blanku sandaczowego można było by zmontować rękojeść rezonansową i czy poleca Pan takowe rozwiązania?? Jaka cena końcowa była by za zmontowanie takiej wędki, komponenty chciał bym dobrej jakości jak we poprzednim blanku. Jak się zdecyduje na montaż drugiego wędziska to złożę zamówienie.

Pozdrawiam
Robert Komisarczyk
Robert Komisarczyk

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw paź 21, 2010 09:12

Witam,
W podobnym wykonaniu jak aktualnie zamówiona wędka cena będzie wyższa o ok 40-50 zł. Przy drugiej wędce będzie obowiązywać zniżka 5%, czyli wędka będzie kosztować ok 1660 zł. Ten blank nie nadaje się do zamontowania rękojeści rezonansowej.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska