9'0"MXF2 VI plus vs BLRXLS2108M

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

9'0"MXF2 VI plus vs BLRXLS2108M

Postautor: Ireneusz Klag dodano: śr gru 31, 2008 11:37

witam Panie Ireneuszu.
bardzo proszę o krótką charakterystykę powyższych blanków.
nie chcę niczego sugerować, więc proszę o informacje dotyczące takich rzeczy jak:
przeznaczenie - łowiska i ryby,
wytrzymałość na urazy mechaniczne blanku BLRXLS2108M, (o VI+ wiadomo, iż jest niemalże niezniszczalny),
możliwość przeciążenia blanków (w jakich granicach),
walory użytkowe.

dodam tylko, iż kij ma pracować z kołowrotkami Daiwa 2500, jak i 3000, uzbrojenie to Fuji SiC, żadnych rezonansów itp. wodotrysków

pozdrawiam
irek
Ireneusz Klag

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt sty 02, 2009 09:28

Witam,
To dwa różne blanki. Różnią się cw i mocą. Inna technologia produkcji, inne grafity. Proszę napisać do czego ma być kij, będzie łatwiej coś polecić.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Ireneusz Klag dodano: pt sty 02, 2009 22:16

witam.
zasadniczo szukam uniwersału pozwalającego lekko łowić niewielkie szczupaki. czegoś co pozwoli też komfortowo łowić pstrągi i sandacze.
chodzi też o to, abym lekką przynętę mógł podać na odpowiednią odległość, bezpiecznie mógł wyholować rybę i podebrać ją czując się przy tym wszystkim bezpiecznie.
zdaję sobie sprawę, iż proszę o scharakteryzowanie dwóch różniących się od siebie blanków, ale na podstawie tej właśnie charakterystyki chciałem podjąć ostateczną decyzję.

pozdrawiam
irek
Ireneusz Klag

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob sty 03, 2009 08:58

Panie Irku,
Jest Pan doświadczonym wędkarzem i myślę, że zdaje Pan sobie sprawę z tego iż wymienione gatunki wymagają zupełnie innych wędzisk. MXF2 to mocny blank o subtelnej szczytówce i sztywnym dolniku. Pod sandacze jak najbardziej, pod pstrąga nie nadaje się. Z kolei 2108M to blank szybki, ale o głębszym, progresywnym ugięciu. Na pstrąga i niewielkiego szczupaka tak, ale na sandacza za mało mocy do mocnego zacięcia.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Ireneusz Klag dodano: sob sty 03, 2009 10:25

Panie Ireneuszu.
pytam Pana jako zdecydowanie bardziej doświadczonego wędkarza, a przede wszystkim rodmakera który doskonale zna materiał jakim dysponuje w swojej pracowni. w swoim "arsenale" posiadam min. kije budowane na blankach 2S56LF i 3S60MF. pierwszy zdaniem producenta przeznaczony jest do połowu okoni i pstrągów, drugi dedykowany jest sandaczowi. w tym miejscu ciekawostka - pierwszy kij pod pstrągiem i okoniem to żadna rewelacja - pod sandacza zaś uważam iż jest genialny. drugi zaś wydaje mi się zbyt ustępliwy w części szczytowej podczas połowu sandacza. niestety nigdy nie zabrałem go nad wodę podczas poszukiwań pstrągów, więc trudno jest mi powiedzieć, czy byłbym z niego zadowolony poławiając te właśnie ryby. czy oba blanki o które pytam są dostępne w Pańskiej pracowni? może z moją motoryką jest coś nie tak skoro to co posiadam niezupełnie wykorzystuję w sposób w jaki widzi to producent?
najchętniej "obejrzałbym" gotowe wędziska wykonane na powyższych blankach. czy istnieje (względnie w niedalekiej przyszłości istnieć będzie) taka możliwość?

irek
Ostatnio zmieniony wt lut 03, 2009 16:27 przez Ireneusz Klag, łącznie zmieniany 1 raz
Ireneusz Klag

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob sty 03, 2009 11:15

Witam,
Blanki są dostępne, na Targi przewiduję wykonanie 2108M. Najlepszym wyjściem będzie wizyta w pracowni lub na Targach. Mam w tej chwili około 250 modeli blanków. Jest w czym wybierać.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Ireneusz Klag dodano: pn sty 05, 2009 15:36

Panie Ireneuszu.
mam jeszcze jedno pytanie.
jak przy dwóch wcześniejszych, przedstawia się blank BLRBR2108M? jaki kij można na nim uzbroić - czy jest to odpowiednik VI+ Talon'a?

pozdrawiam
irek
Ireneusz Klag

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt sty 06, 2009 11:29

Witam,
Nie jest to odpowiednik Talona, są to zupełnie inne blanki. 2108M jest również dostępny. Podczas spotkania zaprezentuję wszystkie blanki. Przewiduję również wykonanie wędki na tym blanku na Targi.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Witam!

Postautor: Wiktor Nosal dodano: pt maja 14, 2010 21:38

Witam wszystkich forumowiczów! :)
Mam kilka pytań do Pana Irka.
Nie chce zakładac nowego tematu, a wiec przylączyłem sie do podobnego gdyz tez mysle nad zbudowaniem wędki u
Pana w pracowni. Jestem zainteresowany 2 blankami. Jeden to Talon 90MXF2 materiał wstepnie VI plus ale tez prozba o charakteryzacje czym sie różnia te materiały głownie itm od VI+, bo explorer gdzies czytałem ze jest nieco cieższy i sztywniejszy. Drugi blank to Composite Developments BLRXLS2108MH - o tym blanku niestety bardzo mało znalazłem. Zalezy mi na tym aby wędka miała sztywny mocny dolnik(tak by poradziła sobie z ewentualnym sumem oczywiscie hol finezja i pewnie zacieła sandacza z duzej odległowci) i szuła szczytówke(nie znaczy zeby latała tak jak we wklejance). Łowie na Wisle głownie sandacze z opadu głowkami 10-25(max zadko sie zdarza) zwykle jest to 14-18g. Do tego ripper 6,2 - 7,5cm na plecionce 10 lub 15lb. W niektórych miejscach jest dosyc wartki nurt. Czasami wobler 6-9cm sandaczowe a wiec nie stanowiace duzego oporu. Prosze aby Pan sie wypowiedział co mysli pod to łowienie o tych blankach który ewentualnie lepszy- plusy i minusy, który materiał, moze jakies inne propozycje?
Napisałem tez do Pana na stronie prosze zignorowac tą wiadomosc gryż wtedy nie miałem jeszcze aktywnego konta na FC.
Pozdrawiam Wiktor Nosal.
Wiktor Nosal

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn maja 17, 2010 12:13

Witam w gronie użytkowników,
ITM jest lżejszy i szybszy od VI+. Do podanych przynęt i opisu idealnie pasuje Talon. Podany blank CD nie spełni oczekiwań, ma zbyt mocną i sztywną szczytówkę.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Wiktor Nosal dodano: pn maja 17, 2010 13:34

Czytam własnie na forum, iż ITM ma mniejszą tolerancje ok VI+ jesli chodzi o górną granice wyrzutu? Jak jest z kruchoscią tego materiału jest delikatny to wiem ale na udezenia czy na przeciażenia bardziej(ITM w stosunku to VI+)?
Mam jeszcze jedno pytanko które przelotki są lżejsze alconite czi sic?
Prosił bym o wstępną wycene wędki na przelotkach alconite szczytowa sic + rekojesc tradycyjna A klasa + uchwyt kołowrotka Fuji DSP gun smoke(tu moje kolejne pytanie DSP od DSP gun smoke rózni sie tylko wyglądem?). Musze wiedziec ile uzbierac,a najprawdopodobniej na początku lipca zloze zamówienie:) Chce sie jeszcze troche bardziej wgłębic w Ten model i poczytac o nim.
Pozdrawiam,
Wiktor Nosal
Wiktor Nosal

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn maja 17, 2010 14:03

Wytrzymałość na przeciążenia jest taka sama. ITM jest nieco bardziej podatny na uderzenia. Coś za coś. DPS-y różnią się kolorami. Na stronie FC są dobre zdjęcia, można zobaczyć różnicę. Gun Smoke stosuje się zazwyczaj do przelotek SiC. Jest w kolorze ramek SiC-ów. Ceny gotowych wędzisk w "standardzie" znajdzie Pan w zakładce "Wędziska montowane tradycyjnie".
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Wiktor Nosal dodano: pn maja 17, 2010 21:47

Przepraszam, że tak drąże ten temat ale interesuje mnie jeszcze jedna sprawa, Talon 86MHF2 maksymalna moc linki i wyrzutu taka sama jak w przypadku Talona 86MXF2. Czym sie róznią (jesli chodzi o akcje i prace) te 2 blanki ten mocniejszy jest opisany jako fast a delikatniejszy jako x/fast. Mam to rozumiez tak, ze MHF2 sie głebiej ugina jest troche wolniejszy?
Pozdrawiam,
Wiktor Nosal
Wiktor Nosal

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt maja 18, 2010 08:43

Dokładnie tak jest, MHF głębiej się ugina i jest wolniejszy. Ma również grubszy i szytwniejszy tip od MXF. To zupełnie różne blanki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska