batson

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

batson

Postautor: Adam Bąk dodano: czw sty 21, 2010 21:30

Witam!
Noszę się z zamiarem uzbrojenia kijka pod sandacza z łodzi wybór padł na Batsona tylko mam problem który blank wybrać XST 783 czy IST 783 w związku z tym mam kilka pytań:
- jaka jest między nimi różnica
- który jest szybszy
który będzie lepiej pracował w górnym zakresie masy przynęt(główka 25-28g)
pozdrawiam Adam
Adam Bąk

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt sty 22, 2010 09:35

Witam,
Nastąpiła pomyłka w symbolach blanków. Proszę przejrzeć ofertę i poprawić symbole. Chcę uniknąć pomyłek w odpowiedzi. Chyba chodzi o blanki XSB i ISB ?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

batson

Postautor: Adam Bąk dodano: pt sty 22, 2010 18:00

Witam!
Moja pomyłka. Dokładnie tak jak Pan napisał chodzi o XSB i ISB.
pozdrawiam Adam
Adam Bąk

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob sty 23, 2010 11:38

Witam,
Odydwa blanki są odpowiednie. Lżejszy i szybszy jest XSB. Obydwa doskonale pracują w podanym górnym zakresie przynęt. XSB szybciej reaguje przy zacięciu. Jeżeli będzie Pan łowił w zakresie 25-30 gram, proszę wziąć pod uwagę XMB783 (843). Do tego zakresu będzie bardziej odpowiedni jak XSB.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

batson

Postautor: Adam Bąk dodano: sob sty 23, 2010 12:46

Wiram!
Na główki 25-30g będę łowił dość często ale czasami będzie potrzeba łowićna 14-17g. Czy w związku z tym XMB783 nie będzie za mocny i za mało czuły? Czy lepiej skłonić się jednak ku XSB783?
pozdrawiam Adam
Adam Bąk

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn sty 25, 2010 10:22

Witam,
Widzę, że podobnie łowimy. Nie da się obsłużyć takiej gramatury jedną wędką. Po wielu próbach z różnymi wędkami doszedłem do następującego wniosku:
1. pod gumę w zakresie 15-25g, koguta 12-20g - ISB802.75
2. pod gumę w zakresie 25-30g, koguta 20-35g - XMB844 skrócony na 2,02m
3. Pod gumę w zakresie 7-15g - ISB781 wydłużony do 2.02m
W ten sposób otrzymałem praktycznie trzy idealne narzędzia pokrywające cały zakres obciążeń i przynęt. Wędki są w jednej długości, co pomaga podczas transportu w samochodzie i w łodzi. Polecam, dla mnie osobiście to idealne rozwiązanie.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Adam Bąk dodano: pn lut 15, 2010 19:05

witam!
Tak sobie jeszcze kombinuje i chyba będę musiał się zdecydować na dwie wędki i w związku z tym aby zmieścić się w kosztach zaoszczędzę na module blanku i postawie na RX6.w związku z tym mam jeszcze kilka pytań:
1. Czy blanki serii SJ Spinn-Jig będą równie dobre pod sandacza z opadu jak ISB?
2. Jaka jest dostępność blanków SJ a konkretnie SJ781 i SJ783 i jaka byłaby ich cena?
3. Czy wędką na blanku SJ 783 da się poskakać gumą na główce 21-28g ( bo gdzieś na forum wyczytałem, że SJ są mocniejsze i szybsze od SB)
4. Czy wędka na blanku SJ781 poradzi sobie z gumą na główce 7-14g, czy lepiej skłonić się ku SJ782?
dzięki za odp. i pozdrawiam A.B.
Adam Bąk

Postautor: petrus3 dodano: pn lut 15, 2010 23:15

"....Tak sobie jeszcze kombinuje i chyba będę musiał się zdecydować na dwie wędki...."

W 2003r też tak kombinowałem i dzisiaj mam........18 wędek zrobionych w FC :lol: :lol: :lol: Ale warto było !!
Pozdrawiam serdecznie.
petrus3

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt lut 16, 2010 09:30

Witam,
Spinn Jigi w wykonaniu Batsona nadają się oczywiście pod budowę wędki sandaczowej ale uważam, że nie są lepsze od Spinn Basów. SB mają subtelniejsze szczytówki i sztywniejsze dolniki, co pozwala na lepszą obserwację przynęty i zdecydowanie mocniejsze zacięcie. Swojego czasu miałem w ofercie ciągłej sprzedaży te blanki, ale sprzedaż była minimalna. Oczywiście przy następnej dostawie mogę sprowadzić z Batsona dowolny blank.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska