Na sandacza z łódki

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Na sandacza z łódki

Postautor: Dariusz Staniszewski dodano: sob sty 16, 2010 17:35

Witam panie Ireneuszu.

Na początek chciałem (korzystając z okazji, że to mój pierwszy post w tym roku a styczen jeszcze nawet nie minął) złożyć najlepsze życzenia Noworoczne (dla Pana, całej ekipy w pracowni i pozostałych forumowiczów): nowych pomysłów, samych udanych projektów i moc sukcesów wędkarskich.
Do tego chciałbym gorąco podziękować za Pana dotychczasowy wkład w moje wędkowanie - 2 wędziska, z których jestem bardzo zadowolony. Sprawdzone w boju, potwierdziły swoje walory a do tego jak cieszą oko ':D' (moje) i zazdrość :wink:'kolegów

Aktualnie, korzystając z doświadczeń minionego sezonu postanowiłem zainteresować się blankiem sandaczowym. sandacz jest rybą, której poświęcam chyba najmniej czasu nie mniej chciałbym się zaopatrzyć w porządne narzędzie do ich połowu. Jako, że do połowu z brzegu posiadam całkiem (jak na moje wymaganie przyzwoite wędziska) postanowiłem zwrócić się do Pana z prośba o pomoc przy wyborze blanku do połowu z łódki na zbiornikach zaporowych. Kołowrotek ze stała szpulą.

Co do moich oczekiwań:

Długość max do 2,40 ale najlepiej mniej (jednak blank z uwagi na względy logistyczne raczej dwuskładowy)
Przynęty to wyłącznie gumy na główkach w przedziale od ok. 5 do max 25 gr
Linka to plecionka 10 - 15lb

Technika to głównie szybki opad. Od blanku oczekuję przede wszystkim super czułości - myślałem nawet o rezonansie (z tego zamontowanego na moim kleniowym batsonie jestem więcej niż bardzo zadowolony - wędka pięknie sygnalizuje co się dzieje z przynętą).

Proszę o propozycje (najlepiej dla blanku z rezonansem) i wstępny kosztorys.

Pozdrawiam. Dariusz S.
Dariusz Staniszewski

Postautor: Adam Golędzinowski dodano: ndz sty 17, 2010 18:33

Cześć,
ja osobiście bym polecił wędkę wykonaną na tym blanku XSB843-TC.łowię sandacze od wielu lat,głównie na zbiornikach zaporowych.Miałem w swoim arsenale już wiele kijów i takich sklepowych i zrobionych na zmówienie.Ale dopiero wędka wykonana na tym blanku dała mi to czego długo szukałem, to jest to co tygryski lubią najbardziej.Mocny w dolniku ,delikatna szczytówka,szybki,cięty z rękojeścią rezonansową czułość ogromna.
Powiem krótko blank stworzony pod gumy obsługuje zakres od 15 do 25 plus guma,lepiej w górnym zakresie.
Moim zdaniem wędka na tym blanku to killer sandaczowy.

P.S.Jestem z Warszawy jak masz chęć pomacać wędkę,to daj znać.
Adam Golędzinowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn sty 18, 2010 10:16

Witam,
Również życzę pomyślności w Nowym Roku. Chciałbym polecić dokładnie ten sam blank co Pan Adam. Również uważam że XSB i XMB nie mają sobie równych, ale są to blanki w jednej części. Jeżeli potrzebuje Pan wędki 2-składowej, do podanej gramatury idealny będzie blank Talona 74MXF2. Niestety ze względu na wymiar dolnika, nie da się zastosować rękojeści rezonansowej.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Dariusz Staniszewski dodano: pn sty 18, 2010 18:40

Panie Irku mam więc rozumieć, że ciężko będzie zbudować wędkę dwuskładową w rezonansie....no cóż...wychodzi na to, że takie rzeczy to tyko w erze :lol:

A co do propozycji Adama. To jeśli dalej podtrzymujesz swoją ofertę to chętnie "pomacam" to cudeńko. Napisz proszę na mojego maila gdzie i kiedy moglibyśmy się ew. spotkać. Dziękuję za propozycję. Pzdr.
Dariusz Staniszewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt sty 19, 2010 10:08

Witam,
Kije pod sandacza powinny charakteryzować się sztywnym dolnikiem i ugięciem przesuniętym zdecydowanie do szczytu wędki. Tak pracujące wędki charakteryzują się dużą średnicą dolnika. Chyba, że jest to blank wykonany w.g technologii CD np. BLRXLS296MH. To blank szczytowy, bardzi cienki a jednocześnie nieprawdopodobnie szybki. Wędka na tym blanku spokojnie zatnie sandacza i można zastosować rękojeść rezonansową. W pracowni jest aktualnie zmontowany XSB.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska