Wedzisko na rzecznego klenia.

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Wedzisko na rzecznego klenia.

Postautor: Piotr Zielski dodano: ndz maja 10, 2009 17:43

Witam Pana Irka i uzytkownikow FC.
W zasadzie jestem amatorem, dlatego pytam o sprawy dla wiekszosci oczywiste.
Chcialbym zbudowac wedzisko z przeznaczeniem na kleniki, chcialbym je polawiac glownie malymi woblerkami do max 5 cm i ciezarze max 9 gram oraz obrotowkami od 0 do 2.
Kolowrotek jaki ma wspolpracowac z tym kijem ma 225 gram, dlatego chcialbym, aby kij byl odpowiednio lekki.
Wedkuje na odrze, dlatego mysle, ze kij powinien miec minimum 275cm.
Nie wiem, jaka akcja powinien sie charakteryzowac taki kij.
Czy bardziej odpowiednia jest akcja wolna czy szybka ? - czy to poprostu to kwestia gustu wedkarza ??
Co mi moze Pan polecic ???
Pozdrawiam
Piotr Zielski

Postautor: Michał Różycki dodano: pn maja 11, 2009 09:25

A ja pozwolę sobie (witając się niniejszym, jako nowy) podczepić takie pytanie. Mam Batsona IST1142F. Jest dla mnie za wolny i ciut za długi. Myślę o czymś 2,75 i szybszym od tego kija, również o nieco bardziej szczytowej akcji. Do Meppsów 1-2 (rzadko 3), woblerów do 6 cm, jednak czasami w silnym nurcie. Kij na jazie (głównie), czasami klenie, z okazjonalnym, zębatym albo rapującym przyłowem. BLRBR2108L, albo BLRXLS2108L? A może coś innego? Jeżeli jest coś naprawdę fajnego to i 2,90 przeboleję.
Pozdrawiam,
MR
Michał Różycki

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn maja 11, 2009 11:21

Witam,
Akcja wędki powinna być dostosowana zarówno do przynęt, warunków połowu, gatunku ryby i oczywiście własnych preferencji. Obydwa blanki CD będą odpowiednie. To tylko kwestja wyboru.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Piotr Zielski dodano: ndz maja 17, 2009 08:27

Witam.
Panie Irku, zastanawia mnie cw. blakow CD proponowany przez Pana.
W BLRXLS2108L i BLRBR2108L cw. 3 - 14 i linka 4-10, natomiast przegladajac blanki np: Talona zauwazylem ze sa blanki np: ITM 90MLF2 i VI plus 90MLF2 cw. 2-10 i linka 4-8
Czy roznice podane przez producentow, sa odczuwane w rzeczywistosci ??
Chodzi mi o to, czy bede mogl komfortowo rzucac malymi blaszkami np "0" lub "1" ???
I pytanie troche z innej beczki, Czy ma Pan mozliwosc sprowadzenia blakow Gatti ??
Piotr Zielski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn maja 18, 2009 09:25

Witam,
Wędkami na wszystkich podanych blankach będzie się dobrze łowić blaszką 0 i 1. Talon będzie miał głębokie ugięcie, CD będą miały ugięcie przesunięte do szczytu wędki. Blanków Gatti aktualnie nie sprowadzamy. Mam na wyprzedaży kilkanaście blanków. Jaki model jest potrzebny?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Piotr Zielski dodano: pn maja 18, 2009 15:19

Witam.
Panie Irku zdecydowanie jestem zainteresowany budowa wedziska na blanku Talona.
Nie wiem jeszcze jaki mam wybrac model, w gre wchodza ITM 90MLF2
oraz VI + 90MLF2.
Prosze napisac jakie sa zasadnicze roznice miedzy nimi, oraz jakie maja kolory :>.
Gdyby Pan znalazl chwilke i podal mi kilka linkow ze zdjeciami - bylbym bardzo wdzieczny.
Prosze mi jeszcze wytlumaczyc, czy rezonans pod te specyfike blankow ma sens ??
Pozdrawiam.
Piotr Zielski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt maja 19, 2009 07:44

Witam,
ITM jest minimalnie lżejszy i nieco szybszy od VI+. Aktualnie dostępny jest VI+. ITM jest czarny, VI+ burgundowy. Rękojeść rezonansowa jak najbardziej pasuje do tej wędki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Marek Kośmidek dodano: wt cze 23, 2009 17:22

Piotrze Zielski, chciałbym tylko się zapytac jaki to model kołowrotka jakie chcesz podpiąc po kij, ten 225gram :?:
Marek Kośmidek

Postautor: Piotr Zielski dodano: śr cze 24, 2009 18:48

Exist 3000, w zasadzie z rozmiarow mniejszych juz sie skutecznie wyleczylem.
Piotr Zielski

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska