Przezbrojenie ST.CROIX WILD RIVER 3.5m 3-14gr w alconite.

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Przezbrojenie ST.CROIX WILD RIVER 3.5m 3-14gr w alconite.

Postautor: kawecki wojciech dodano: śr maja 06, 2009 22:00

Witam wszystkich!
Chciałbym przezbroić ST.CROIX WILD RIVER WST116LM2 3.5m. line wt.4-10, lure wt.1/16-1/2 w przelotki Fuji Alconite i mam konkretne pytanie. Czy taka operacja ma jakikolwiek sens i czy zmieni w jakiś zdecydowany sposób tą wędkę?Czy blank zyska coś na tej operacji?Może forumowicze mają jakieś doświadczenia związane z przezbrojeniem blanku WILD RIVER.Ewentualnie proszę o podanie przybliżonego kosztu przezbrojenia tej wędki.
Mam też drugie pytanie a nie chcę otwierać nowego wątku. Nabyłem od znajomego uzbrojoną w waszej pracowni W GRUDNIU 2008 wędkę na blanku TALON 10"0 MXF2 7-28gr.Wędka nie używana (715zł-dobra cena) ale ma pewien feler który raczej mi nie pasuje, długi dolnik (ok.38cm).Chciałbym go skrócić o ok.10cm.Pytanie ile zapłacę za tą operację.W grę wchodzi sam korek,reszta jest extra.
Pozdrawiam wszystkich!
kawecki wojciech

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw maja 07, 2009 08:51

Witam,
Z tego co pamiętam ten St Croix to miekki kij zrobiony z grafitu I generacji. Przy tej długości i materiale jest stosunkowo ciężki. Zmiana na Alconite niewiele pomoże, ale może nieznacznie przyśpieszyć tę wędkę. Trzeba będzie założyć przelotki w innych miejscach. Wiąże sie to ze śladami na blanku po istniejących przelotkach.
W Talonie można skrócić rękojeść, ale jeżeli ma to być wykonane prawidłowo trzeba ingerować w rękojeść od góry. Trzeba zdjąć górny korek i uchwyt kołowrotka. Koszt wykonania to uchwyt, górny element korka i robocizna ok 80 zł. Nie radzę skracać rękojeści w tej wędce poniżej wymiaru 30 cm poniżej uchwytu. Będzie źle wyważona.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: kawecki wojciech dodano: czw maja 07, 2009 21:30

Serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.Kijek ST.CROIX jest nowy więc chyba sobie w tym momencie daruję zmianę przelotek.Do żyłki hard alu-oxy powinny wystarczyć. Jeżeli chodzi o TALONA to przetestuję go w boju z dotychczasową rękojeścią z 3 różnymi kołowrotkami i wtedy podejmę decyzję.Dziękuję i pozdrawiam!!!
kawecki wojciech

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pt maja 08, 2009 07:57

Witam,
Przelotki alu-oxy wytrzymają również plecionki, proszę się nie obawiać.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Sławek Oppeln Bronikowski dodano: pt maja 08, 2009 20:51

Dawno tu nie gościłem..
Używam min. takiego W.R. dosć długo , i mam przekonanie , że nie zmieni sie zbrojeniem jego , że tak powiem natury . Jako ultralight a klenie i jazie to rewelacyjny nie będzie . Za to genialny jest do technik spławianych , czyli driftingu i rozmaitych turlanek i szuranek softbaitem , do paternostera z woblerem i lekką obrotówką . Można nim bez obawy uprawiać naprawdę siłowy hol 10 lbs żyłka . Rzeczny sandacz czy szczupak nie ma szans specjalnie odjechać ..
Sławek Oppeln Bronikowski

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska