Kijek uniwersalny

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kijek uniwersalny

Postautor: Kamil Spaczyński dodano: ndz mar 15, 2009 23:18

Witam!!!
Panie Irku noszę się z zamiarem kupna swojej pierwszej wędki na zamówienie. Z początku miała to być wędka typowo kleniowa, ale ostatecznie zastanawiam się nad jakimś kijkiem uniwersalnym. Rzeka w której łowię obfituje w okazałe gatunki ryb. Ja osobiście mam na koncie 45-55-cio cm klenie, 40-to cm okonie, 90-cio cm szczupaki i brzanę 80cm. Chciałbym aby moja wędka poradziła sobie z każdą z takich ryb. Moje ulubione przynęty to obrotówki rozm 4-5, twistery 10cm na główkach do 12gr. Do tego chciałbym dorzucić woblerki 5-7cm. Zastanawiam się nad blankiem Batsona. Jeśli chodzi o pozostałe komponenty, to chciałbym aby cena była niezbyt wygórowana jeśli to jest wogóle możliwe w stosunku do moich wymagań.
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam
Kamil Spaczyński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn mar 16, 2009 09:06

Witam,
Bardzo duża rozpiętość wielkości i gatunków ryb oraz przynęt. Jakiej długości ma być wędka? Ma to bić kij spinningowy czy castingowy? Czy rzeka ma duży uciąg?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Kamil Spaczyński dodano: pn mar 16, 2009 12:24

Witam,
Zdaję sobie sprawę że rozpiętośc ryb i przynęt jest duża. Powiedzmy że głównie chodzi mi o klenia i szczupaka jeśli to jakoś można pogodzić. Okonia a tym bardziej brzanę traktowałby bardziej jako przyłów. Co do przynęt to głównie obrotówki 4-5 na które łowię tutaj zarówno klenie i szczupaki i dodatkowo jeszcze większe twistery na szczupaka. Jeśli chodzi o woblery, to może nie jest to moja ulubiona przynęta, ale chciałbym je wypróbować w połowie kleni. Przynęty te mogą być trochę większe, gdyż tutejszy kleń bez problemu sobie z nimi poradzi.
Długośc wędki najlepiej 2.90, spiningowa. Jeśli chodzi o uciąg wody w rzece, to jest średni, momentami szybszy, w zależności od łowiska.
Przepraszam że tak się rozpisuję, ale mam nadzieję że każda kolejnawiadomość odemnie będzie bardziej zwięzła i krótsza.
Pozdrawiam
Kamil Spaczyński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn mar 16, 2009 13:39

Witam,
Trudno pogodzić łowienie jedną wędką kleni 50 cm i 90-cio cm szczupaków. Nie wiem co mam zaproponować, nie mam odpowiedniego blanku.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Kamil Spaczyński dodano: pn mar 16, 2009 15:51

W takim bądź razie pomińmy tego klenia i szczupaka.
A gdybym wybrał samodzielnie blank, jaki maślę że by mi odpowiadał. Zastanawiałem się nad Batson IST1143F lub ewentualnie XST1143F. Czy wędzisko na takim blanku będzie odpowiednie do przynęt jakie opisałem powyżej.
Z góry dziękuję i przepraszam za problem.
Kamil Spaczyński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn mar 16, 2009 16:00

To doskonałe blanki do budowy wędki na duże klenie, brzany, bolenie czy okonie, ale nie na 90 cm szczupaki. Wszystkie przynęty oprócz obrotówki 5 będą odpowiednie.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Kamil Spaczyński dodano: pn mar 16, 2009 16:15

W takim bądź razie odpuszczę sobie te szczupaki i obrotówki nr 5. Myślę że zdecyduję się na tą opcję, a na szczupaki pozostanie mi stary kijek, ew. następnym wędziskiem będzie cos mocniejszego. Czy mógłbym jeszcze ewentualnie prosić o wycenę takiego wędziska, w wersji tańszej jeśli by można było.
Dziękuję
Kamil Spaczyński

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn mar 16, 2009 16:34

Wersja tania: przelotki Forecast, pianka EVA na rękojeść, uchwyt Forecast, końcówka SBC20B, zaczep Forecast, pierścień PCV i pokrowiec -razem 276 zł. Do tego dochodzi blank.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska