Wędka na okonie.

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Wędka na okonie.

Postautor: Mariusz Maruszewski dodano: śr wrz 03, 2008 18:35

Witam.
Panie Irku , ponieważ zbliża się okres obrych brań okoniowych , proszę podpowiedzieć na jakim blanku proponował by Pan zbudowanie wędki.Długość ok. 2,7 , ponieważ nie lubię łowić z bocznym trokiem , używam głównie główek o ciężarze 1-6 g ,jeżeli to możliwe to nie chciał bym wklejanki, wędka na wody stojące.
Mariusz Maruszewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw wrz 04, 2008 09:14

Witam Panie Mariuszu,
Jeżeli nie lubi Pan wklejanek, najbardziej odpowiedni będzie z pewnością blank Blue Rapid BLRBR2108L. Przy obecnej cenie CD w tradycyjnym wykonaniu cena wędki na Alconite (tak zalecam) nie przekroczy 1000 zł. Proszę jednak pamiętać, że w podanej dolnej granicy cw. 1-3 gramy, łowienie wędką "pełną" nie da takiego komfortu kontroli przynęty jak wklejka.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Mariusz Maruszewski dodano: czw wrz 04, 2008 13:04

Zapoznałem się z Pańskim artykułem o wędce okoniowej na Jerkbaicie, mam pytanie czy batson IST1082F i IST993F poza długością różnią się bardzo parametrami użytkowymi.Pytanie zadaję w kontekście wykonania wklejanki na tym dłuższym blanku , tym bardziej , że normalny spining na tym blanku mógł bym wykorzystać na pstrągi?Jeżeli tak jest jak napisałem to prosił bym o wstępną kalkulację /nie koniecznie w wersji oszczędnościowej/.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Mariusz Maruszewski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: czw wrz 04, 2008 14:02

Witam,
Podane przez Pana wymagania spełni 993F(pstrąg, okoń). 1082 nie nadaje się pod wklejkę, na pstrąga również. Jest za wolny i ma małą zbieżność która powoduje większą ustępliwość dolnika jak w 993F. Mam kilka 993F do odbioru. Przykładowo:
1. na SiC "Y", rękojeści rezonansowej na rurze TiC, Soft Touch, w korku, cena za komplet(2 szczytówki) 1725,00.-
2. na Alconite "Y", rękojeści rezonansowej na rurze standard graphite, tradycyjnym uchwycie DPS, w korku, cena za komplet 1316,50.-
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska