Piotr Lewandowski pisze:kij marzeń na "polskiego" szczupaka, łapanie z łódki na jeziorach, gumy do 15 gram (+ przynęta), gnom 2 lub alga, ew. obrotówka nr 3...
Witam Panie Irku,
Aby spełnić ww. wymagania, czy można by dobrać coś z Batsona - i to wersji jak najbardziej ekonomicznej? Moje dodatkowe warunki to:
- długość 7' lub 7' 6";
- dwuskład;
- pod casting;
- 1/4 - 3/4lb;
- akcja moderate-fast.
Zależy mi, aby kij ładował się już przy 5-7g, poza tym wolę kijki raczej ciepłe w akcji niż "szpady". Chcę ten kij zestawić z Shimano Curado 101D - aby był to zestaw, który da w razie potrzeby mniejszym kilkugramowym przynętom (Butcher, Frisky), ale którego też nie zniszczą kilkunastogramowe wahadłówki czy właśnie 15-20-gramowe gumki (choć akcją do gumek pewnie stworzony nie będzie). Kijek ma mnie "uniwersalnie", acz markowo (komfortowo), wprowadzić w świat castingu (dotychczas był to tylko jerking).
Znalazłem z RX7 blank IP844F - czy Pana zdaniem byłby on odpowiedni do ww. zadań (czy też można znaleźć jeszcze coś tańszego z RX6 i równie dobrego) i na ile circa szacuje go Pan w ekonomicznym uzbrojeniu?
Czy ma Pan być może taki kijek uzbrojony w pracowni lub będzie miał go Pan na targach?
Pozdrawiam,
Marcin