Spining marzeń

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Spining marzeń

Postautor: Piotr Lewandowski dodano: ndz paź 07, 2007 21:48

Witam Panie Irku,

Pytanie teoretyczne ale pomarzyć zawsze można: gdybym tak zamówił u Pana kij marzeń na "polskiego" szczupaka, łapanie z łódki na jeziorach, gumy do 15 gram (+ przynęta), gnom 2 lub alga, ew. obrotówka nr 3... do tego całkowity brak ograniczeń finansowych...co by Pan zarekomendował..? i ile $ muszę uzbierać do Świąt,,?

pozdrawiam

Piotr
Piotr Lewandowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: pn paź 08, 2007 19:11

Witam Panie Piotrze,
Jaką długość wędki Pan preferuje?
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Piotr Lewandowski dodano: pn paź 08, 2007 19:48

rozważam 2 opcje - jakieś 2,4 m lub 2,7-2,8m jako bardziej uniwersalne bo i z brzegu wygodniej...
Piotr Lewandowski

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: wt paź 09, 2007 17:04

Witam,
W takim razie polecam zbudowanie wędki na blanku CD XLS 2,75m cw 6-25gram. Wędka komfortowo da radę wszystkim podanym przynętom, a 15 funtów mocy zapewnia doskonały hol ryb w zakresie 1-5 kg. To jest aktualnie najnowocześniejsza konstrukcja jaką do tej pory wyprodukowano. 66 mln Psi 100% grafit. Piękny, grubościenny, niezwykle szybki i niespotykanie lekki blank. Proponuję montaż na rękojeści rezonansowej "Japan Style" w korku, na rurze rezonansowej z woven graphite. Przelotki SiC w ramce "Y" oraz uchwyt fuji "Soft Touch" dopełnią klasę tej wędki. Do Świąt trzeba będzie uzbierać blisko 2000 zł. Jeżeli chce Pan zobaczyć opisane wykonanie wędki, zapraszam do pracowni. Mam zrobiony kij CD XLS 2,6m cw 7-28 gram.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: Piotr Lewandowski dodano: wt paź 09, 2007 23:12

Serdecznie dziękuję,

Wpadnę do Pana firmy na pewno i zabieram się za odkladanie na prezent dla mnie. Opis bardzo smakowity...

pozdrawiam

Piotr
Piotr Lewandowski

Postautor: Maciej Frąc dodano: śr paź 10, 2007 07:49

Czy wędka na tym blanku nada się pod pstrąga? Łowię głównie na woblery 6-7cm w rzekach o sporym uciągu jak Kwisa i Bóbr.
Maciej Frąc

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr paź 10, 2007 17:33

Na pstrągi bardziej odpowiedni będzie model 2,6m cw 5-21 gram.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Re: Spining marzeń

Postautor: Marcin Szul dodano: pt lut 01, 2008 23:39

Piotr Lewandowski pisze:kij marzeń na "polskiego" szczupaka, łapanie z łódki na jeziorach, gumy do 15 gram (+ przynęta), gnom 2 lub alga, ew. obrotówka nr 3...

Witam Panie Irku,

Aby spełnić ww. wymagania, czy można by dobrać coś z Batsona - i to wersji jak najbardziej ekonomicznej? Moje dodatkowe warunki to:
- długość 7' lub 7' 6";
- dwuskład;
- pod casting;
- 1/4 - 3/4lb;
- akcja moderate-fast.
Zależy mi, aby kij ładował się już przy 5-7g, poza tym wolę kijki raczej ciepłe w akcji niż "szpady". Chcę ten kij zestawić z Shimano Curado 101D - aby był to zestaw, który da w razie potrzeby mniejszym kilkugramowym przynętom (Butcher, Frisky), ale którego też nie zniszczą kilkunastogramowe wahadłówki czy właśnie 15-20-gramowe gumki (choć akcją do gumek pewnie stworzony nie będzie). Kijek ma mnie "uniwersalnie", acz markowo (komfortowo), wprowadzić w świat castingu (dotychczas był to tylko jerking).
Znalazłem z RX7 blank IP844F - czy Pana zdaniem byłby on odpowiedni do ww. zadań (czy też można znaleźć jeszcze coś tańszego z RX6 i równie dobrego) i na ile circa szacuje go Pan w ekonomicznym uzbrojeniu?
Czy ma Pan być może taki kijek uzbrojony w pracowni lub będzie miał go Pan na targach?

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin Szul

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: sob lut 02, 2008 15:30

Witam,
IP844 zdecydowanie tak! Świetny blank do budowy wędki castingowej. W ekonomicznej wersji trzeba do blanku doliczyć ok. 350 zł. Nie będę na targach. W tej chwili nie mam gotowej wędki. Blanki są do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska