Kij do trola

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Kij do trola

Postautor: darek dodano: czw gru 27, 2007 23:42

Witam

Poszukuję wędki która obsłuży głęboko schodzące woblery np. Rapala Magnum , Rapala DT, Dorado Inwader czy Storm Deep Thunder , wielkość od 11 do 15 cm z małymi odchyłami w górę lub w dół .
Przygodę z trollingiem rozpoczełem dopiero w tym sezonie i na początek zaopatrzyłem się w wędzisko znanej firmy za ok 350 zł o cw. 20-60 gr i po jednym sezonie mogę stwierdzić że nie jest to czego oczekuję tzn. kiepskie przelotki , niewytłumaczalnie długi dolnik i zbyt mała czułość ,często gdy uwiesi się mały szczubełek można odczuć tylko nieznaczne zaburzenie w pracy wobka :lol: ale wędka daje poczucie mocy i pewności w czasie holu (dość głębokie ugięcie) większych ryb , głównie szczupak i sandacz - tego oczekiwałbym również od nowego kijka , łowiska charakteryzują się twardymi zaczepami a kołowrotek dośc mocno dokręconym hamulcem i dopiero w czasie holu większych rybek popuszczam go w miarę potrzeby .
Dobrze by było gdyby wędziskiem którego poszukuję można by było połowić również i gumą na główkach 25-35 gr , łowić będę raczej tylko na plecionkę , np PP 13 kg.
Dodam że jestem fanem kijów wykonanych na blankach Talona VI plus ale nie upieram się przy tej opcji :wink: z moich Talonów najbardziej cenię sobie MF2 10-21 gr ale to już inna bajka .
Panie Irku czy szczytówka w superfastach Talona nie będzie zbyt ustępliwa przy trollingu ?

Pozdrawiam Dariusz Putkowski
darek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sty 02, 2008 18:40

Witam,
Proszę o informację, jakiej długości ma być to wędzisko.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: darek dodano: śr sty 02, 2008 20:43

Ireneusz Matuszewski pisze:Witam,
Proszę o informację, jakiej długości ma być to wędzisko.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski

Witam

Myślę że do trollingu w moim przypadku optymalną długością było by ok 2,7 m.

Pozdrawiam Dariusz Putkowski
darek

Postautor: Ireneusz Matuszewski dodano: śr sty 02, 2008 20:55

Witam,
Nie widzę blanku w Talonie który pociągnie prawidłowo RDT czy SDT. Moją propozycją jest Batson HS1025F. Proszę nie przerazić się jego mocą. Utrzyma spokojnie podane przynęty, przy tępym zaczepie ugnie się po rękojeść, pokaże pracę woblera w czasie trolingu. Z ręki pokaże opad już od 25 gram.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
Ireneusz Matuszewski
Site Admin

Postautor: petrus3 dodano: pn sty 21, 2008 17:57

HS1025F Batsona......idealne wędzisko do ciężkiego trolla. Mam wszystkie modele HS-ów i ta seria, to mój podstawowy arsenał na duże ryby. HS1025F poraża swoją mocą, ale właśnie tak ma być. Nawet z największymi woblerami ten blank radzi sobie znakomicie.....wielkie Mannsy, Yozuri HydroMagnum czy 14cm Dorado DD nie stanowią problemów. Wędek HS używam już 4rok i jestem nimi coraz bardziej zachwycony. Mięsiste patyki !!!
pozd
petrus3

Postautor: darek dodano: wt sty 29, 2008 23:39

Dzięki za info Petrus - kijek już zamówiony :wink:
darek

Postautor: Zenon Kruszyński dodano: czw sty 31, 2008 12:13

petrus3 pisze:HS1025F Batsona......idealne wędzisko do ciężkiego trolla. Mam wszystkie modele HS-ów i ta seria, to mój podstawowy arsenał na duże ryby. HS1025F poraża swoją mocą, ale właśnie tak ma być. Nawet z największymi woblerami ten blank radzi sobie znakomicie.....wielkie Mannsy, Yozuri HydroMagnum czy 14cm Dorado DD nie stanowią problemów. Wędek HS używam już 4rok i jestem nimi coraz bardziej zachwycony. Mięsiste patyki !!!
pozd

na sieku 23cm ,poddał sie :wink:
zainspirowany twoim kijem zamówiłem taki sam , nie miałem okazji testować w trolu ,natomiasy główki 30g pokazuje dobrze zastanawiam sie nad 1023F ale wybór raczej padnie na Talona 9'0"MHXF2 VI plus ,jest nieco dłuższy ,przyda sie do łowienia z kapcia na Wiśle pozdrawiam ZK
Zenon Kruszyński

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska