Czym charakteryzuje się system montażu przelotek wg New Concept Fuji i "co to" tak naprawdę daje ?
A dlaczego pytam... Mam Avida [c.w. 3-18, dł. 2,9 m) który zbrojony był fabrycznie wg. New Concept (10 przelotek) . Również kij który u Pana nabyłem (IST1142F, rezonans) zgodnie z naszymi ustaleniami uzbroił Pan wg New Concept (i też 10 przelotek). Z tym że rozmieszczenie przelotek w obu kijach jest inne. Długości obu wędek takie same, wprawdzie inne mają akcje (fast / mod.f.) i inne c.w.
W Avidzie np. w pierwszej części blanku [ta cześć bez korka] przelotka jest montowana zaraz przy łączeniu, dzięki czemu podczas nakładania obu elementów przelotka ta zachodzi na drugą cześć blanku. Nie wiem czy jasno sie wyraziłem. Po prostu przelotka jest bezpośrednio na łączeniu obu elementów blanku [w środku łączenia]. Wydaje mi się że takie rozwiązanie czyni kij mocniejszy i mniej narażony na złamanie w tym miejscu, bo siła działająca na pierwsza cześć blanku [dzięki przelotce w środku łączenia dwóch elementów] zostaje w bezpieczniejszy sposób przeniesiona na drugą część. Tyle teorii laika. W życiu nie uzbroiłem żadnego kija więc moge się mylić.
Proszę rzucić Panie Irku trochę "fachowego światła" kwestia zrobi się jaśniejsza