Talon EXP 10" 10-60gr czy Batson RX7 10'6 10-42 gr

Forum "Fishing Center" jest przeznaczone wyłącznie dla pasjonatów, miłośników i użytkowników ręcznie montowanych, najwyższej światowej klasy wędzisk. Służy do dyskusji, porównań, wymiany doświadczeń i informacji na temat użytkowania, zastosowania, montażu, wyboru i zakupu "klasowych" wędzisk.
Zapraszam do uczestnictwa zarówno posiadaczy tych wędzisk, jak i wędkarzy, którzy chcą je zakupić i użytkować. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego o blankach, konstrukcjach, komponentach, sposobach i technice montażu, zastosowaniu i najwyższych walorach użytkowych tych wędzisk - to forum jest właśnie dla Ciebie!
Zachęcam do dyskusji.

Moderator: Ireneusz Matuszewski

Talon EXP 10" 10-60gr czy Batson RX7 10'6 10-42 gr

Postautor: Patryk Skorupa dodano: śr lut 21, 2007 13:15

Witam. Jeżeli któryś z kolegów wędkarzy używa w/w kijków to prosiłbym o krótlki opis. Wiem,że polecane są do budowy trociówki ale chciałbym znać również opinie użytkowników. Przymierzam sie do uzbrojenia któregoś i chciałbym zapoznać się z opiniami ( zachowanie pod przynetą w silnym nurcie i, ugięcie pod obciążeniem itp.). Pozdrawiam
Patryk Skorupa

Postautor: Mariusz Falgowski dodano: ndz lut 25, 2007 13:37

Czyżby nikt nie łowił tymi kijami? - nie chce mi się wierzyć!! Przyłączam się do pytania kolegi - jak wyżej wymienione blanki zachowują się pod przynętami w postaci gum, karlinek, obrotówek i woblerów używanych na trociowych rzekach. W jakim zakresie wielkości podanych przynęt wędki te będą pozwalać na komfortowe łowienie? A może Pan Irek uchyliłby rąbka tajemnicy w tej materii i krótko omówił różnice pomiędzy wędkami zbudowanymi na tych dwóch blankach w kontekście trociowania podanymi przynętami.
Pozdrawiam.
Mariusz Falgowski

Postautor: Sławek Oppeln Bronikowski dodano: ndz lut 25, 2007 21:16

Mam stare IST 1265 . Czarne matowe .. Do 1 1/2 oz. Nowszych , zielonych nie znam .
Bardzo zacny kijaszek . Ma siłę ,szybkość , cięcie . Do standardowego trociowego orania jakby stworzony . Chętny do pracy . Można nm dno wyrwać ..
Nie będzie problemu z przynętowym asortymentem .
Sławek Oppeln Bronikowski

Batson IST1086F

Postautor: Jacek Bromblik dodano: pt mar 02, 2007 17:24

Mam na tym blanku kijek na trocie od tego roku. Lekki, dobrze wyważony (kołowrotek Tica LIBRA SA 4000). Został zainaugurowany keltem na Parsęcie w styczniu. Kelt 70 cm 3.35 holowany pod prąd w przewężeniu nie miał wiele do powiedzenia. Hol był siłowy ze względu na to, iż ryba zapięła się za przewężeniem z krzaków gdzie wcześniej straciłem blachę i bez takiego holu z ryby tez by nic nie było. Ryba zdołała wygiąć kij zaledwie do połowy - miał jeszcze duży zapas mocy. łowię na typowe wahadła i obrotówki z nad Parsęty. Jedyny problem jaki się pojawił to strata blach po przerzuceniu rzeki gdzie dotychczas nie dorzucałem :) . Bez problemu można też prowadzić woblera 10 cm pod prąd. Czucie pracy przynęty kapitalne. Różnica pomiędzy Mikado a tym kijem to niebo a ziemia. Do takiego łowienia jest OK. Koledzy z wyjazdu stwierdzili, że byłby problem z zacięciem dużego srebrniaka z kufą, ale oni używają "kijów od szczotki" ( do 100g), przy których mnie ręka odpada po kilku godzinach. Kijkiem łowiłem 5 dni pod rząd po kilka godzin i nie odczułem takiego zmęczenia jak przy Mikado, który teoretycznie był do 60g. A co do srebrniaka mam nadzieje, że przekonam się we wrześniu.
Jacek
Jacek Bromblik

Wróć do Wędkarstwo - Klasowe wędziska